Sovica z dolgo ušesom - opis, habitat, zanimiva dejstva

Predstavniki vrst sovice dolgo uho so vodili skrivnostno življenje. Lovijo le ponoči. Živijo v gozdovih na ozemlju Amerike in Evrazije. Ptica spada v red sove, spada v družino navadnih sov.

Videz

Značilnost teh ptic je prisotnost "ušes". Ampak to niso resnična ušesa, ampak preprosto štrleče snopke perja, ki se nahajajo na glavi ptice. Njihova ušesa sta dve majhni luknji, ki se nahajata ob straneh.

Njihove glave so okrogle, značilne za vse sove. Obrazna ploščica, ki jo tvorijo perje, ima rumeno barvo. Njihove oči so oranžne, precej velike. Kljun je črn. Majhna je, zato je na velikem obrazu ptice, ki je prekrita z debelim perjem, komaj opazna.

Telo je vitko, srednje velikosti. Krila so dolga in močna. Moški in ženske se med seboj ne razlikujejo.

Perje ima pestro barvo, ki je po barvi zelo podobna drevesnemu lubju. Zato, ko ptica sedi na veji, je skoraj nevidna drugim živalim. Na hrbtu ujete sove ima perje temno barvo s svetlimi majhnimi pegami, na trebuhu so svetli trakovi.

Dolžina odrasle ptice ostane približno 35-38 cm, razpon kril pa je nekaj manj kot meter. Ptica tehta le 260-300 g, vendar zaradi debelejšega perja izgleda večje.

Habitat v naravi

Predstavniki te vrste živijo v gozdovih ozemlja Evrazije in Severne Amerike. Porazdeljeni skoraj povsod, razen severnega dela teh celin. Včasih je v Afriki, kot tudi v osrednjem delu Azije, kjer je ptica v visokogorju, videna uha sova.

Sorodne vrste

Najbližja vrsta je močvirska sova, ki živi na odprtih območjih. Povezane so tudi črtasto, capey in več drugih vrst sove.

Moč

Te ptice lovijo predvsem za male glodalce. Njihova najljubša hrana so podgane, voluharice, rovke. Včasih postanejo žrtve majhne ptice, kot so vrabci in nekatere ptice zobovja. Jejte uho sovo lahko celo tako veliko žrtev, kot zajec ali jay.

Ko hranijo svoje male piščance, ujamejo za njih velike žuželke. To so običajno različni hrošči. Njihovo lovišče je odprto območje. Lahko je polje ali travnik. Če iščete plen, v zraku lebdi ujeta sova, ne da bi slišala zvok. V tem primeru njene oči natančno preučujejo teren. Ponoči, te ptice odlično vidijo, lahko vidijo žrtev tudi v noči brez meseca. Njihova zaslišanja so zelo ostra. Takoj ko se dolgo sovka spozna, da je plen blizu, ga takoj napade.

Način življenja

Загрузка...

Skoraj vsa uva sove vodijo sedeče življenje. Za zimo prebivalci severne Evrope letijo na južno ozemlje svojega območja.

Živijo v gozdu. Najpogosteje se odločijo za življenje iglavcev, včasih pa jih je mogoče najti v mešanici. Včasih je uho sova vidno tudi na polju močvirje ali vres. Na območju njihovega območja so predstavniki vrste zelo pogosti. Veliko jih je v gozdovih Evrope in Azije. Živijo tudi v severni Afriki. Za zimo severne populacije letijo na jug. Večina drugih vrst sove je popolnoma sedeča. Poleg dolgoglave sove so tudi številne vrste selitvenih ptic.

Ker je njihovo perje zelo mehko in so njihova perja urejena na poseben način, te ptice pri letenju skorajda ne slišijo. Perje je urejeno tako, da se absorbirajo vsi zvoki letenja. Ta lastnost daje pticam veliko prednost med lovom. Lahko se dvigne in poleti do žrtev, ne da bi razkrila svojo prisotnost do zadnjega trenutka.

Zgodaj spomladi, ko se sprehodimo po gozdu, slišimo zvok moškega. Izdeluje pridušene zvoke, ki jih lahko imenujemo »y-hu«, ki se ponavljajo s premorom v nekaj sekundah. Včasih je lahko glasnejši in jasnejši zvok ali drugi. V večernih urah lahko majhne piščanci žvižgajo. Podobno je mačji mijavi ali škripi vrat.

Čez dan so zelo redko aktivni. Lahko jih vidite podnevi samo na veji. Torej spijo v mraku, da bi spet začeli loviti.

Vzreja

Загрузка...

Gnezditveno obdobje teh ptic je marca. Samica položi od 4 do 6 jajc v eno polaganje. To se lahko pojavi 1-2 krat letno. Valjenje traja do 4 tedne, včasih tudi nekaj dni manj. Piščanci potrebujejo hrano in nego 2-3 tedne.

Pomlad začne sezono parjenja. Toda moški lahko začnejo zanimati za svoje prihodnje "neveste" v drugi polovici februarja. Parni ples je let par, v katerem moški še posebej mahajo s krili. Ne gradijo gnezda. Namesto tega izberejo pravo mesto, ki so ga pustili njihovi gospodarji. Na primer, gnezdo srakov ali vran. Včasih so razporejene v vdolbine, ki jih puščajo beljakovine. Ko si je izbral primeren dom, je ušesena sova tam nekoliko spremenila. Včasih so brez gnezda. Ženska lahko položi jajca neposredno na tla in izbere mesto v goščavi. To je lahko vsak odprt prostor, na primer travnik ali travnik.

V eni sklopki je običajno 4-6 jajc. Po velikosti so nekoliko manjši od piščanca. Takoj, ko položimo zadnje jajce v sklopko, jih ženka začne izlegati. Moški ni vključen v ta proces, vendar je še vedno skrbni partner. Ves čas, medtem ko ženska sedi na jajcih, ji prinaša plen. In ko se piščanci izležejo, jih očka hrani.

Včasih se zgodi, da za vse ni dovolj hrane. V takih letih ne preživijo vsi piščanci. Šibka in majhna. Ko so se prvič pojavili, je njihovo telo prekrito z belo dlako. Kmalu postane siv, nato pa - rjav. Mati ne skrbi samo za potomce, ampak ga tudi varuje. Če je v bližini grožnja, je sovražnik, kolikor je le mogoče, pretresen, da je ranjen.

Opažanja


Srečno sovo lahko vidimo zelo redko. In ko počiva na drevesu, je zelo težko opaziti ptico, saj se njena barva praktično združi z drevesom. Ko vidiš sovo, jo lahko vzameš za del zlomljene veje. Tudi če pride oseba blizu, uho sova ne bo odletelo.

Ponoči pa so aktivni in močno lovijo plen. V bistvu lovi glodalce, lebdi nad tlemi in išče plen.

Zanimiva dejstva

Загрузка...

  1. Predstavniki vrst sovice, ki imajo dolgo uho, lahko obrnejo glavo za 270 stopinj.
  2. Poleg tega lahko vsako od njegovih oči hkrati pokriva velik pregled - do 160 stopinj.
  3. Če je pozimi zelo mrzlo, se posamezniki zberejo v skupine in spijo skupaj, da se zležejo, da se ogrejejo.
  4. Ko se skupina majhnih ptic sreča s tem plenilcem podnevi, se zberejo in odganjajo. V tem času jim sova ni grožnja.
  5. Zanimiva lastnost oči je njihova nepremičnost. To pomeni, da lahko ptica gleda samo naprej.

Zaščita in varnost

Загрузка...

Skoraj po celotnem območju so urane sove precej številne in skupne. V naravi nima sovražnikov, razen človeka.

Videoposnetek: eared sova (Asio otus)

Загрузка...

Загрузка...

Priljubljene Kategorije

Загрузка...