Noj nojev - opis, habitat, zanimiva dejstva

Noj je edinstvena ptica: z maso do dva in pol metra in težo do 150 kg ne znajo leteti. Potrebno je slišati besedo "noj", ko se Afrika in Avstralija takoj pojavita v zavesti, kjer te ptice, ki ne letijo, večinoma živijo. Vendar pa obstaja še en kontinent, ki je rojstni kraj ene od vrst teh ptic - Južne Amerike. In to bo o Nandu.

Zgodovinarji pravijo, da se je ta ptica zdavnaj pojavila. Verjame se celo, da je bila prva ptica, ki ima nekaj skupnega z noji. Ljudje so se srečali s pando v 16. stoletju, Indijci so jih hranili kot domačo živino, uporabljali jajca, perje, kožo in jedli okusno meso v gospodinjstvu. Poleg tega so bili noji uporabljeni kot sila za pse in pse. Nanda sta dve vrsti - majhni (Darwin) in navadni (severni).

Opis

Nojska reja je manjša od afriške in avstralske velikosti. Tako rast največje ptice ne presega enega in pol metra. Ja, in po teži bodo lažje za afriške bratje - masa se giblje med 35-45 kg. Vrat je prekrit z perjem - perje je mehko in gosto. Tudi noge so nekoliko drugačne od okončin drugih vrst - nimajo dveh prstov, temveč tri, med seboj povezane z membrano. Pandu je kot ptica in ima krila, vendar se uporabljajo samo kot ravnovesje, ko noj teče na dolgih močnih nogah. Deluje dobro za njega - razvija hitrost v paru z avtomobilom - do 60 kilometrov na uro.

Način življenja

Ta ptica živi v državah Južne Amerike - Brazilija, Urugvaj, Paragvaj, v bližnji Argentini, Čilu, Peruju. V naravi živijo v nizkih legah in savanah, odločijo se za življenje na planoti, kjer so majhne reke, jezera, močvirja in druga vodna telesa.

V vročem vremenu večino dneva preživijo v vodi in pobegnejo od vročine in plavanja.

Niči živijo v majhnih jatah 30-45 posameznikov, včasih lahko skupaj živi približno sto posameznikov. Ko je čas za poroko, je paket razdeljen na majhne skupine. Ni jasne hierarhije. Na splošno so nandu samozadostne ptice in jih kolektiv hrani le zato, ker je lažje zagotoviti varnost za njih in njihove sorodnike. Če na ozemlju prebivališča ni nevarnosti, moški zapustijo embalažo in začnejo živeti sami.

Nanda nima migracije, živijo na enem mestu, ne da bi jo spremenili že več let. Samo v nekaterih naravnih nesrečah - na primer pri požarih - se morate umakniti iz naseljenih območij in se preseliti na nove.

Moč

Nandu je vsejeda ptica, zato ne bo izginila zaradi lakote. Prednost dajejo rastlinski hrani, jedo travo (alfalfa ali detelja) in zrnje, grizavim rastlinam, posegamo po vejah in trgamo sadje z jagodami, izkopavamo korenike, ne želimo ujeti žuželke, neke vrste rak, pajek, hrošč in druge členonožce, ribe. Brez pretirane nagnjenosti jedo mrhovina in iztrebke drugih živali. Rečeno je, da so dobri lovci na kače, vendar to ni znanstveno dokazano. Tako kot kamele ne smejo dolgo piti in brez vode, obnavljati telesne tekočine s hrano. Občasno, da bi izboljšali prebavni proces, se pogoltnejo majhni kamenčki (ti gastroliti).

Vzreja


Niči postanejo spolno zrele v tretjem ali četrtem letu življenja. So poligamne, med obdobjem parjenja so razdeljene v skupine, ki jih sestavljajo en sam moški in več (do sedem kosov) samic. Majhna skupina se odmakne od črede in pride do oploditve. Moški koplje luknjo približno pol metra globoko in nojske ptice ležijo jajca iz slamnate barve (približno 30-35 kosov). Velika jajca - do 22 cm dolga, 13-14 cm široka in debelina lupine do 0,5 mm. Ne samo velika, temveč tudi težka - teža testisa je lahko več kot dva kilograma (to je približno 30-40 piščančjih jajc, morda pa do 60). Različne samice nosijo različna jajca, lupina pa je lahko bleščeča in sijoča ​​ali porozna in matirana.

Moški se ponoči ukvarja z inkubacijo, medtem ko je noj na delovnem mestu čez dan, med seboj zamenja - blagoslov, zaščitna barva omogoča, da ostane neopažena. Po 35-45 dneh se rodijo strausiti. Še več, to počnejo tako: približno eno uro pred izvalitvijo piščanec začne s svojo močjo udariti z kljunom do določenih točk na lupini jajc. Po nekaj luknjah lomi lupino s hrbtno stranjo glave, zato imajo številne novorojenčke hematome na hrbtni strani glave. Res, hitro prehajanje. Ko se piščanci izležejo iz vseh jajc, moški uniči jajca, ki niso dala potomcev. To služi nastanku velikega števila muh, ki hranijo otroke.

Meso noja je opaženo, fizično razvito, s pištolo na telesu, njihova masa je 1,1-1,2 kilograma. Ker vedo, kako se dobro gibati iz prvih ur življenja, odidejo z očetom, da išče hrano. V prvih dveh mesecih je njihovo telo prekrito z rumeno-črnimi ščetinami, rdečo rjavo barvo, temne črte pa potekajo po belkasto umazanem ovratniku. Šele po letu in pol otroci odrastejo in postanejo črni. Starši se borijo med seboj, da skrbijo za zalego - zmagovalec (navadno se izkaže, da je oče), ki skrbi za piščance, dokler ne rastejo do približno šest mesecev. Ščiti jih pred vsemi vrstami stiske in skriva svoja velika krila.

Zanimiva dejstva

  1. Poleg Južne Amerike pa majhno število nanduja živi v Nemčiji. V nemško naravo so prišli zaradi nezgode: na eni od nojskih farm, kjer so živeli, so obstajale krhke ograje, nezadostno žive meje in nedisciplinirano delovno osebje (da, in v Nemčiji so nesramniki!). Več parov je preprosto pobegnilo in začelo živeti - živeti v naravnih pogojih in se hitro množilo. Zdaj, znanstveniki iz vsega sveta potujejo v ta kraj, da preučijo, kako se noji obnašajo pozimi.
  2. Na splošno nandu (skupaj z emu in cassowary) niso noji. Konec 19. stoletja so bili ločeni v ločeno družino, nandoobraznye. Ampak, zaradi neverjetne podobnosti z noji, se obravnavajo in imenujejo ta razred.
  3. Ko nandu vidi kakšno nevarnost ali je z nečim nezadovoljen, glasno kriči. Krik je sestavljen iz dveh zlogov - »nand! Doo!«, Zato ptic nosi tak vzdevek. In lahko tudi prestraši sikanje v obliki jezne mačke. Takšno sesanje deluje - sovražniki se prestrašijo in pobegnejo.
  4. Da bi parazitski insekti zapustili telo, se noji kopajo v pesku in prahu.
  5. Bili so časi, ko je prebivalstvu grozilo izumrtje - lov na noj skoraj popolnoma uničil pando. Toda odkritje nojskih farm je pomagalo popraviti situacijo.
  6. Rečeno je, da so dobri lovci na kače, vendar to ni znanstveno dokazano.
  7. Med nandusi je veliko albinov, ki imajo bela perja in svetlo modre oči.
  8. Noj je znan po lepoti perja. V nasprotju s splošnim prepričanjem, niso izvlečeni, ampak previdno odrezani ob koži, tako da je postopek dvakrat na leto.
  9. Nostra živijo dolgo časa (če ne padajo na lovski pogled) - približno 70 let.
  10. Na vrhu krila ima nandu ostro krempelj, uporaben v bitkah z nasprotniki in med igrami za parjenje. Vendar jih zelo redko uporablja.
  11. Pogosto je rea kombinirana s kravami, jeleni ali lamami, ki se pasejo v bližini, kar koristi obema stranema. Ptice opazijo nevarnost zaradi svojega odličnega vida, živali pa vonjajo sovražnika. Izkazalo se je nekakšna simbioza.
  12. Te sprehajalne ptice imajo nekaj sovražnikov - jaguarjev, kojotov in pum. Večina ptic umre zaradi streljanja - ljudje kot panda in jajca. Da, in kmetje streljajo ptice, ki so prišli na njihovo zemljo, ker menijo, da so veliko škode.
  13. Sedaj se noji gojijo zaradi mesa, perja in jajc, izdelave posebnih kmetij in ustvarjanja pogojev za življenje.
  14. Noj pobegne od sovražnikov in zasledovalcev ne v ravni črti, ampak v zigzagih, ki poskušajo zamenjati sledi. Ubežnik lahko nenadoma pade, raztegne noge in vrat. Trava skriva ptico in preganjalci verjamejo, da je izginila. Čez nekaj časa Nandu nenadoma skoči navzgor in se pomakne v drugo smer.
  15. Mnoge lepote bi zavidale očem pande - velike so in z debelimi puhastimi trepalnicami.
  16. Lupina nojevih jajc je debela in močna - pravijo, da so Indijci, ki imajo v svojem gospodinjstvu nandu, za kuhanje uporabljali jajca.

Videoposnetek: Nanda noj (Rheidae)

Oglejte si video: 6000 year2000 AD Prophecy Disappointment (December 2019).