Porcupine - opis, habitat, način življenja

Porcupine so postale znane po svojem nenavadnem videzu, ki je daleč prek meja svojega naravnega habitata. Pripada glodavcem in je sesalec. Skupaj ima 8 subgenerskih porcupin, ki so razvrščeni po njihovem habitatu. Kako se je zgodilo, da je v letih razvoja ta žival pridobil tako masivne igle?

Vrste in razvrščanje vrst

Obstaja več vrst belega drobovja, ki se razlikujejo med seboj:

  1. Malajski dikobraz. To je precej velik glodalec, katerega dolžina telesa je v odrasli dobi 70 cm, rep pa 11 cm. Barva iglic ima lahko vse odtenke rumene barve, razredčene z belimi lisami. Živijo v Nepalu in severovzhodni Indiji.
  2. Južnoafriški ježek. Ta vrsta ima tudi velike telesne velikosti, ki dosežejo do 80 cm, ima glavno vrsto iglic dolžine 50 cm in obrambno vrsto, dolžina iglic v kateri doseže 25 cm. .
  3. Greben z grebenom. Ta vrsta je najbolje raziskati človek. Telo je dolgo in težko, tehta odraslo osebo 27-30 kg. Živijo na Bližnjem vzhodu, najdemo pa jih tudi v Indiji in na Šrilanki.
  4. Indijski ježek. Predstavniki te vrste, kot že ime pove, se naselijo na ozemlju Indije. Živijo tudi na jugu Azije. Samice te vrste se rodijo 2-krat na leto, pri tem pa prinesejo od 1 do 4 mladičev. V primerjavi z drugimi vrstami porcupine je to povprečni kazalnik.

Videz in igle

Videz porcupina je tako edinstven, da te živali ni mogoče zamenjati z nobenim drugim na svetu. In vse zahvaljujoč ogromnim lahkim igelam, ki pokrivajo večji del hrbta. So precej masivni in lahko dosežejo dolžino 50 cm z debelino tik pod centimeter. So naravni del pokrova živali, ki vključuje več elementov:

  1. Iglice različnih dolžin, preoblikovane v letih razvoja vrste iz togih dolgih dlak.
  2. Volna z večjo elastičnostjo.
  3. Ravne igle, katerih vrh je skrit pod plastjo krzna in drugih iglic.
  4. Mehka krzna.

Zaradi svoje teže in sposobnosti oprijemanja s točko do vsega, dikobine peclji ne držijo dobro v koži hrbta in pogosto izpadajo. Vendar pa to ne povzroča živalim nobene bolečine in nelagodja, in na mestu novih iglic, ki so kmalu padle, se bo povečala. Da bi se zaščitila, lahko žival zapusti celoten snop igel na obrazu plenilca, kar ima zelo boleč učinek. Obstajajo primeri, ko psi med sprehodom najdejo duklino in se poskusijo z njim igrati, nekaj minut kasneje pa lastnike peljejo na veterinarsko ambulanto.

Obstaja priljubljena napačno prepričanje, da lahko dikobraz strelja igle na sovražnika. To ni res. Kot je bilo že omenjeno, dikobrazu ni treba deliti z nekaj desetimi iglami, napadalec pa praviloma ne more predvideti, da mu bo glodalec v zadnjem trenutku vrnil hrbet.

Še en mit, povezan z iglami dikobraza, pravi, da njihovi nasveti naj bi vsebovali strup, ki vodi do dolge in boleče smrti. In to napačno prepričanje ni potrjeno. Ptičje iglice imajo strupeni učinek na telo, vendar to ni povezano s strupom, temveč z neverjetnim številom mikroorganizmov, ki živijo na ježju. Težko se je voda dotaknila hrbta živali. Zato ni presenetljivo, da vsaka igla postane poligon za okužbo in vodi do okužbe krvi.

V notranjosti igle je bodisi votla bodisi napolnjena s posebno snovjo - vse je odvisno od njihove lokacije. Kadar ga napade plenilec, porcupine poskuša prestrašiti sovražnika tako, da dvigne igle in zveni kot zvok in rožljanje. V primeru, da to ne pomaga, dikobraz ne bo pobegnil z bojišča, ampak bo igle spravil v akcijo.

Kratke lase pokrivajo trebušne, gobčaste in porcupine tace. Rep je prekrit tudi z volno, vendar je na tem mestu težje kot na preostalem delu telesa, na njem rastejo majhne iglice v obliki obrnjenega stekla. Intenzivnost barve se po telesu spreminja iz rjave v črno. Ob straneh so izmenične črte temne in svetle barve.

Telo porcupina ima dolžino od 40 do 80 cm in tehta od 3 do 30 kg. V tem primeru imajo pomembno vlogo prehranjevalne navade posameznika, saj gosta prehrana omogoča živali, da dobi več kilogramov nad normalno težo.

Gibanje ježka je počasno in zelo nerodno. Vse zaradi svojih kratkih nog, ki mu ne omogočajo, da razvije veliko hitrost. Šape ducupine so prekrite s tanko rjavo dlako, skozi katero lahko vidite kožo. Število prstov na prednjih udih se giblje od 3 do 4, zadnje noge so pet prstov, prvi prst pa ni popolnoma razvit. Vsak prst ima trdno črno krempelj na koncu. Rep božiča doseže dolžino 14 cm, v nekaterih podvrstah pa naraste na 20-25 cm.

Porcupine ima precej masivne kosti obraza, sama lobanja je podaljšana, z dolgim ​​kratkim gobcem. Nekatere vrste imajo okras v obliki ščetinastega glavnika na sredini krone. Porcupine se močno prilegajo sprednjim zobom, ki rastejo skozi vse življenje, kar izključuje njihovo popolno brušenje. Skupaj ima ta žival 20 zob, 4 spredaj pa so veliko večji in temnejši od ostalih.

Ušesa in oči dikobraza so nesorazmerno majhna in se nahajajo v bližini čela. Oblika ušes je podobna človeku, nos pa zavzema večino gobca. Porcupini redko slišijo kakšen zvok, v primeru grožnje pa se lahko napihnejo, grčujo in celo klečejo. Takšni zvoki pomenijo, da se žival pripravlja na napad.

Življenjski slog v naravi


Porcupine se naseljuje v vznožju in v različnih pašnikih. Lepo bo na skalnatem terenu in puščavah. Med skalami in jamami v porcupini je priložnost, da naredimo brlog že obstoječih naravnih razpok. V nasprotnem primeru bo žival sama izkopala luknjo. Dolžina ježevja je več kot 10 metrov in poteka pod zemljo do 4 m. Bur ima več vej, v enem od katerih je spalni prostor obložen s suho travo in listi majhnega grmičevja.

Vrhunec aktivnosti porcupina pade ponoči, zver preživi svoj dan v luknji. Z nastopom hladnega vremena se aktivnost živali upočasni, toda porcupina ne pade v polno zimsko spanje. Glodalec se ne boji ljudi in se naseljuje v bližini stanovanja, kar nam omogoča, da opazujemo porcupine v njegovem naravnem habitatu.

Moč

Ponoči lahko žival premaga več kilometrov, da bi našla majhno količino hrane. Med takšnimi potovanji puščajo dobro razpoznavne poti, po katerih ni težko najti dikobraza. Rastlinska hrana je osnovno živilo tega glodalca. Porcupine poje mlade poganjke, zelnate rastline, korenine, cvetne čebulice in gomolje. Z začetkom jeseni se preseli v bolj raznoliko hrano - zelenjavo, melone in grozdje. V zimski sezoni lahko porcupine grizeta lubje dreves. To je posledica pomanjkanja vitaminov in beljakovin, ki povzročijo, da žival poje nekaj neužitnega.

Včasih majhne žuželke padejo v prehrano dukalov. Poje jih, da odpravi pomanjkanje natrija v telesu. To je edini primer, ko je porcupine raztresen od vegetarijanske prehrane. Kljub prisotnosti velikih sprednjih zob ni sposoben žvečiti trdih vlaken ali lomiti hitinaste lupine hroščev.

Vzreja

V marcu se začne razmnoževanje. Samica nosi 3-4 mesece, po tem pa rodi 2-3, včasih - 5 mladičev. Že v prvih dneh življenja imajo novorojenčki majhne iglice, ki sčasoma rastejo in krepijo. Ampak za zdaj so stisnjeni nazaj in se šele začenjajo utrditi. Vendar pa po enem tednu postanejo dovolj ostri, da se prebadajo. Ženske običajno hranijo mladiče z mlekom največ 2 tedna, potem pa začnejo jesti rastlinsko hrano po vzoru staršev.

V naravnih pogojih je verjetno, da bo dikobraz živel dlje kot 9–10 let, toda pod pogoji živalskih vrtov se ta številka poveča na 20–22 let.

Vpliv na ekosistem


S svojim obstojem so porcupine znatno motile ekosistem in iz številnih plenilcev izvlekle tiste značilnosti, ki so bile pred sestankom z glodalcem nenavadne za njih. Eden takih primerov je pojav tigrov in leopardov, ki lovijo ljudi za hrano v Indiji in Afriki. Obstajajo primeri, ko je ena velika mačka v nekaj letih ubila 100 ali več ljudi in prišla v isto vas. To se je zgodilo in je posledica dejstva, da se plenilec, ki je naletel na ježevje, ne more več znebiti njih samih, ne glede na to, kakšni poskusi so potrebni. Okužba, ki je nastala po tem bolečem incidentu, oslabi že tako ranljivo žival, zato velika mačka postane invalid in se drži vsakega novega kraja, kjer uspe najti hrano.

Človeška interakcija

Ker se porcupina pogosto naseljuje v mestih in vaseh, njeni trki s predstavniki naše vrste niso redki. Žival se počuti prijetno med človeškimi nasadi gojenih rastlin, hkrati pa metodično uničuje jesenske pridelke na več bližnjih nasadih. Jedo zelenjave ni edina stvar, za katero kmetje ne marajo porcupine. Roje svoje dolge jajce, glodalci poškodujejo korenine zelenjave in sadnega drevja. Sčasoma bo takšna rastlina umrla in na njenem mestu bo težko posaditi novo.

Porcupines ne ustavi ograje in trajne železne mreže. Ničesar ne stane, da bi izkopali predor pod ograjo in prerezali mrežo s svojimi močnimi sekalci. V preteklosti so takšne dejavnosti teh živali povzročale veliko glavobolov, redke lov pa so se izvajale na ježkih. Zdaj se je njihovo prebivalstvo znatno zmanjšalo in povzročena škoda ni več tako pomembna.

Zanimiva dejstva o porcupinah

  1. V afriških porcupinah je nenavadna zabava, ki jo je opisal J. Durrell. Trdil je, da so dikobrani na območju, kjer je prebival, valjani iz gladkih kamnitih vzpetin, nato pa se povzpeli nazaj. To domnevo je naredil na podlagi sledi, ki so jih pustili za seboj. Zato je bilo potrjeno, da ti glodalci res urejajo take igre.
  2. V afriških deželah so pečeni dikobrani postreženi kot poslastica.
  3. Zaradi sedečega načina življenja so dikobrani brez prevelikega stresa preživeli življenje v živalskih vrtovih in se z dobro skrbjo hitro razmnožujejo.

Video: Porcupine (Hystrix cristata)