Jaguar - opis, habitat, način življenja

Čudovite divje mačke so bile vedno predmet razprav, zato ne potrebujejo dodatnega oglaševanja. V današnjem članku bomo raziskali najpomembnejše značilnosti, ki vplivajo na jaguarje. Uvrščeni so med največje plenilske živali, za katere je značilna krvavost in agilnost. Posebnost teh posameznikov je način pridobivanja hrane, vendar obstajajo tudi drugi enako pomembni vidiki. Ne gremo pred sebe, menimo vse po vrsti.

Opis

  1. V nasprotnem primeru se posamezniki te družine imenujejo panter mačke. So divje, pikčaste, velike. To je najbolj zlobni plenilec, ki ga najdemo na ozemlju Amerike. Še posebej močni posamezniki pri grebenu dosežejo približno 80 cm, z dobrim telesom dolžine 1,8 metra. Vendar se jaguarji pri tako dolgem telesu pogosto ne najdejo, povprečje je 1,3 metra.
  2. Repni del je skrajšan (do 0,5 m) ali dolg (do 0,9 m). Na maso telesa divje mačke dosežejo 70-135 kg. Te živali imajo izrazit spolni dimorfizem. Samice so slabše telesne teže kot samci, enako velja za splošne značilnosti. Zanimivo je, da je bila zabeležena največja teža, ki je enaka 158 kg.
  3. Če divji sesalec živi na odprtem območju, bo veliko večji od njegovih sosedov. Če mačka živi v grmu, izgubi nekaj svojih dimenzij. Strokovnjaki to merilo pripisujejo dejstvu, da je v stepskih odprtih območjih več živine, torej je obrok boljši.
  4. Zdaj podrobneje analiziramo zunanjost sesalca. Z vsem svojim videzom mačka prikazuje moč in milost ob istem času. Čeljusti so kvadratne oblike, močne, z močnimi zobmi. Glava je velika v primerjavi s preostalim delom telesa. Telo je podrto in s tem ločuje te posameznike od leopardov. Glava je podobna obliki tigrove lobanje, telo pa je podobno drugim divjim mačkam. Ušesa so zaokrožena, majhna.
  5. Okončine niso podaljšane, kot pri podobno podobnih mačkah. To merilo naredi jaguarjev čepenje in ni tako visoko. Tudi s kratkimi nogami te osebe tečejo zelo hitro. Svoje telo mojstrsko prenašajo, vozijo in ubijajo plen. Dlaka je kratka, kondenzirana, mehka. Po tonu so lahko posamezniki rdečkasti, rumenkasti, peščeni. Črne pike so raztresene po telesu.
  6. Oblika oznak je lahko povsem drugačna, začenši z obroči, ki se končajo s podolgovatimi in ravnimi. V predelu trebuha je svetel pigment, kot tudi na vratu in prsih. Označeni so tudi notranji deli udov. Na tacah in na glavi so črne madeže. Na ušesih so rumene oznake.
  7. Ti posamezniki grdo čudno, zelo nizko, grleni. Ko pade noč, prestrašijo celotno okrožje. Jaguari bučijo, kot da so videti kot levi. Kadar divje mačke vsakodnevno ustvarjajo zvoke, so primerljive s kašljanjem in bučenjem. V poročnih igrah prevladuje tresenje in predenje.
  8. Genetsko so lahko ti posamezniki popolnoma črni, podobno panterjem. Ampak to je zelo redko. Otroci, rojeni s takšno pigmentacijo, pogosto umrejo hitro. Toda z ustrezno oskrbo, na primer v živalskem vrtu ali na drugih specializiranih mestih, se lahko izkažejo močni in močni posamezniki.

Način življenja

  1. Začeti bi morali s trajanjem živali te pasme. Če se hranijo v ujetništvu, bodo mačke dosegle 25 let. Tisti posamezniki, ki živijo v naravi, živijo približno 12 let. Kot lahko razumete, je življenjska doba tako zmanjšana zaradi nestabilnosti prehrane in napadov nasprotnikov. Nekatere mačke umrejo zaradi bolezni.
  2. Za te člane družine je značilna značilnost, ki se kaže v zaščiti njenega ozemlja. Predstavniki moške polovice redno krožejo, da bi vse obvladali. Za eno žival je dodeljenih najmanj 25 kvadratnih metrov. km Moški potrebujejo več prostora kot ženske. Parcele delijo s trikotnim formatom. Vsakih tri dni spreminjajo točko bivanja v trikotniku in se premikajo iz enega dela svojega premoženja v drugega.
  3. Vsaka 3 mesece žival začne obiti svojo zemljo okoli območja in zlasti meja. Pumam, ocelotov in drugih mačk ne smejo preseči izbranih meja. Vendar, če drug član te vrste nastopi na primer v jaguarju. Sesalci raje ostanejo budni ob mraku. Izbrani so za lov pred sončnim vzhodom ali po sončnem zahodu.
  4. Sam lov je vreden razprave. Žival se skriva v grmovju ali visoki vegetaciji. Lahko sedi na drevesih in se skriva blizu zalivanja. Napad se izvede s strani ali hrbtnega dela žrtve, če ne zazna ničesar. Najprej mačka zgrabi vrat, nato pa poskuša ugrizniti lobanjo ali zadušiti plen. Ostale mačke nimajo značilnosti grizenja lobanje.
  5. Ko mačka izbere živino za hrano, jo poskuša takoj napolniti z živino. To bo povzročilo poškodbo lobanje, zaradi česar bo živina oslabljena in poražena. Nekatere mačke niti ne uporabljajo zob, saj zlomljeni vrat povzroči smrt žrtve.
  6. Jaguarji ne lovijo svojega plena ali pa ga zelo redko delajo. Odlične slušne žrtve lahko pobegnejo takoj, ko slišijo, da se nevarnost približuje. Mačka ne hiti za njo. Najpomembnejša značilnost je, da te mačke plavajo čudovito, tako da lahko ulovijo plen v vodnem okolju.

Habitat

  1. Jaguari živijo na severni meji, ki se razteza od jugozahodnih ameriških držav ob mehiških stepah. Prostor porazdelitve živali je res neverjeten. Nastanejo na severnem obrobju Paragvaja in Argentine. Poleg tega so obravnavane živali pogosto najdene tudi v Venezueli.
  2. Treba je omeniti, da največji predstavniki te vrste živijo predvsem v Braziliji v mestu Mato Grosso. Ogromne populacije teh divjih mačk so večinoma zgoščene v prostranstvih Amazonke. Upoštevani posamezniki izberejo habitate na podlagi več meril.
  3. V takem območju mora nujno biti v bližini rezervoarja. Gosto vegetacijo je sestavni del. To je v njem, da jaguar maske in lovi. Pomembno dejstvo je, da mora biti na takšnih odprtih prostorih dovolj proizvodnje.
  4. Vsi ti viri se najpogosteje pojavljajo v tropskih gozdovih z visoko vlažnostjo. Za to je poskrbela samo narava. Na tem območju so trske, močvirja in rečne doline. Praktično je nemogoče izpolniti takšne mačje predstavnike na sušnih območjih.
  5. Na gorskem terenu divje mačke še zdaleč niso čudne. Tudi tu so njihove meje. Jaguarji se ne vzpenjajo nad 2,5 km. nad morsko gladino. V ostalih obravnavanih posameznikih ne privabljajo gorskih gozdov. Samo enkrat je bilo opaziti posameznika, ki je bil v Kostariki na nadmorski višini približno 4 km.

Diet

  1. Divje mačke so pravi plenilci, ki se hranijo le z mesom. Takšne živali iščejo plen. Študije so pokazale, da je 85 različnih vrst živali padlo v jaguarjeva usta. Predstavljeni plenilci se zlahka spopadajo z živalmi, katerih telesna teža je lahko okoli 300 kg.
  2. Največja slabost divjih mačk je velika in mesnata kopitarja. Jaguarji pogosto lovijo celo živino. Poleg tega zadevne živali pogosto napadajo opice, porcupine, ptice, plazilce, lisice in glodalce. Ko jaguarji živijo v bližini vodnih teles, z veseljem lovijo ribe.
  3. Za takšne divje mačke se želva šteje za pravo poslastico. Tak plenilec ima dovolj moči čeljusti, da razbije trpežno lupino živali. Še posebej se živali radi počastijo na jajcih želv. Z lahkoto najdejo polaganje v pesek. Vendar se zadevne mačke skoraj nikoli ne dotaknejo mrhovine.
  4. Treba je omeniti, da žival plemenite krvi, potem ko ujame plen, začne jesti iz glave. Končno jaguar zapusti sočno šunko. Če je takemu plenilcu uspelo prikriti veliko žival, jih bo mačka nekaj dni jedla. Jaguar ne bo zapustil tega kraja, dokler ne zadovolji vseh njegovih potreb.

Sovražniki

  1. Kot v večini primerov je za najbolj mogočnega plenilca največja nevarnost človek. Problem je, da ljudje nenehno iztrebljajo divje mačke samo zaradi zabave in dragocenega krzna.
  2. V divjini jaguar skoraj ni v nevarnosti. Nimajo konkurentov in nihče ne lovi živali. Zlasti v njihovem habitatu se zadevni posamezniki nahajajo na vrhu prehranske verige.
  3. Zanimivo dejstvo je, da včasih jaguari nasprotujejo pumam nad ozemljem. Vendar pa zastopane živali skoraj vedno zmagajo. Včasih imajo jaguarji hude poškodbe.
  4. Predatorske mačke so tako močne in neustrašne, da se pogosto srečujejo z nevarnim nasprotnikom. Jaguari napadajo kajake, čeprav so v svojem maternem elementu. Kot rezultat, plenilca potegne pošasti na kopnem, katerih dolžina lahko doseže do 2 m.

Vzreja

  1. Zadevni posamezniki se ne držijo določenega časa za začetek parjenja. Ženska pogosto doseže puberteto pri starosti 3 let. Potem označuje drevesa z urinom in moškim pripoveduje, da se je pripravljena pariti. Tudi samica oddaja značilne zvoke, moški se odzivajo enako.
  2. Jaguari vodijo samotno življenje. Samo za razmnoževanje se zberejo v manjših skupinah. Pogosto lovci na takšne divje mačke izkoristijo situacijo. Ljudje so se naučili naučiti moške s posebnim zvokom, ki posnema žensko.
  3. Treba je omeniti, da moški med seboj ne vodijo bojev, ženska izbere izbranega samostojno in se začasno preseli na svoje ozemlje. Po parjenju se ženska samostojno ukvarja z ureditvijo brloga in vzrejo mladih. Nosečnost traja približno 3 mesece. V leglu je lahko do 4 mladiče.

Na žalost so jaguarji na robu izumrtja in so uvrščeni v rdečo knjigo. Trenutno je lov na divje mačke prepovedan, živali so zaščitene. Vendar se lovci še naprej ukvarjajo z ulovom obravnavanih posameznikov. Mačke so cenjene zaradi svoje edinstvene kože.

Video: Jaguar (Panthera onca)

Oglejte si video: Mark Plotkin: What the people of the Amazon know that you dont (April 2020).