Kit Finale - opis, habitat, način življenja

Kita plavuti je sesalec, ki spada v red kitov. Pripada družini kitov kitov. Perje so zelo velike živali. So drugi največji na planetu, drugič le za modrega kita. Predstavniki vrste lahko rastejo v dolžino za več kot 27,3 m, njihova teža pa je lahko okoli 70 ton ali več.

Videz

Ti ogromni sesalci rastejo v povprečju do 20 m, njihova teža pa se giblje med 40 in 70 ton, njihove velikosti pa so praviloma odvisne od habitatov. Posamezniki, ki živijo na južni polobli, običajno ne rastejo več kot 20 m. Kiti, ki živijo na severu in na Arktiki, imajo lahko dino več kot 25 m. Ženke se po videzu skoraj ne razlikujejo od samic. Odrasli obeh spolov bodo imeli skoraj enako težo in velikost. Včasih je telo samic nekoliko daljše.

Glavna razlika med predstavniki te vrste iz drugih kitov je njihova asimetrična obarvanost. V območju spodnje čeljusti so na desni strani bele barve. In na levi - temnejši. Pri teh živalih je osnova repa usmerjena navzgor. Hrbtna plavut je ukrivljen proti repu. Običajno je njegova dolžina približno 50 cm, glave plavuti pa imajo ravno glavo. To je približno 1/5 celotne dolžine telesa živali. Med prehranjevanjem ti kiti raztezajo usta. Od popka do spodnje čeljusti imajo veliko gub. Zaradi njih se usta razširijo. Poleg tega je v procesu uživanja hrane zaradi njih voda prehaja skozi usta. Za zajemanje in izločanje majhnega plena, kit uporablja svoje brke. V finvals je sestavljen iz več sto plošč.

Kje prebiva

Predstavnike te vrste najdemo v vseh oceanih našega planeta. Živijo na odprtem morju po vsem svetu. Poleti in spomladi se nekatere populacije raje preselijo v hladnejše vode. V jesenskem obdobju se prebivalci vrnejo v tople vode, kjer prevladujejo zmerna ali tropska podnebja. Ker se letni časi na kopenskih polobli ne ujemajo, populacije v južnih in severnih širinah živijo izmenično okoli ekvatorja. Ne sekajo drug z drugim. Nekatere skupine kitov se ne selijo. Skozi vse leto so na istem območju. Poleti posamezniki, ki živijo na severu Tihega oceana, plavajo v Chukchijevo morje. Tudi v tem času jih je mogoče najti v zalivu Aljaske in ob obali Kalifornije. Pozimi živijo v filipinskem, rumenem in japonskem morju.

Na severu Atlantskega oceana predstavniki vrst živijo blizu obale Severne Amerike, pa tudi okoli Islandije in Norveške. Veliko jih je ob obali Grenlandije. Pozimi živijo povsod, od Mehiškega zaliva do Španije, pa tudi okoli južne obale Norveške.

Tiste populacije, ki živijo na južni polobli, se nenehno selijo. Največji in najstarejši od njih ponavadi plavajo daleč na jug.

Habitat habitat za finvalov - to je območje polarne kot tudi zmerno podnebje. Občasno jih najdemo v tropskih morjih. Finwales običajno živijo v obalnih vodah, kjer je globina 200 m ali več.

Moč

Podlaga hrane finvalov predstavljajo majhne prebivalce svetovnih oceanov. To so lahko lignji, različne ribe in raki. Hrano iz vode ekstrahirajo s filtracijo.

Vedenje


Perje veljajo za enega najbolj družabnih med vsemi kitovi. Živijo v skupinah, ki predstavljajo družino 7-10 posameznikov. Med selitvijo ali blizu območja prehranjevanja se lahko zbirajo v večjih skupinah - približno 250 posameznikov. Spomladi in jeseni raje migrirajo v hladnejše vode. Jeseni se vrnejo na svoje običajne habitate, kjer se parjenje dogaja. Finnals so znani po hitrosti. Med morskimi sesalci so med najhitrejšimi. Včasih dosežejo hitrosti do 25 km / h. Pod vodo se lahko zadrži 15 minut, potapljanje 250 metrov globoko.

Moški lahko zvenijo zelo nizko. Tako nizke frekvence lahko reproducirajo samo nekatere živali na celotnem planetu. Vokalizacija je glavni način komunikacije za Finval. To je značilno za druge vrste kitov. Frekvenca zvoka je 16-40 Hz. Človek jih ne sliši.

Vzreja

Raziskovalci kažejo, da so te živali monogamne, in v času razmnoževanja najdejo partnerja. Ugotovljeno je bilo, da so v tem času zaznamovali dvorjenje. Moški začne slediti ženski, medtem ko objavlja različne nizko frekvenčne vokalizacije. Ti zvoki so podobni tistim, ki jih proizvaja grbasti kit. Vendar so bolj zapleteni. Kot rezultat ene študije je bilo ugotovljeno, da lahko samo moški te vrste oddajajo tako nizke zvoke. Zvočniki z nizko frekvenco se uporabljajo v plavutih, da bi jih čim bolj razširili v vodni stolpec. Ženska jih lahko sliši tudi, če so zelo daleč. Najdite in slišite drug drugega za njih je zelo pomembno, ker nimajo določenih mest za parjenje. Da bi našli drug drugega, potrebujejo tak način komuniciranja na daljavo.

Seznanjanje, kot tudi nastanek potomcev v svet, pade na zadnji mesec jeseni in na sam začetek zime. V tem obdobju prebivalci živijo v topli vodi. Nosečnost lahko traja 11 mesecev ali malo dlje. Samica proizvaja mladiče vsake 2-3 leta. Praviloma se rodi 1 tele. Včasih jih je 2, v tem primeru pa je potomstvo zelo šibko in pogosto umre. Ženska finale pred novim sparjanjem počiva šest mesecev. Če v času gnezdenja ni zanosila, počiva približno 6 mesecev.

Predstavniki vrst dosegajo spolno zrelost pri 4-8 letih. Hkrati moški rastejo do dolžine 18,5 m, ženske pa do skoraj 20 m, vendar njihovo telo doseže največjo dolžino približno 22-25 let. V tej starosti pride do fizične zrelosti posameznikov. Ženska približno šest mesecev hrani mladiča s svojim mlekom. Majhen nabor ne more sesati materinega mleka na običajen način, zato ga mama vbrizga v usta. V tem primeru zmanjša krožne mišice na robu bradavice. Hranjenje poteka ves dan vsakih 10-12 minut.

V povprečju predstavniki te vrste živijo približno 95 let. Toda nekateri posamezniki lahko živijo celo več kot 100 let.

Sovražniki


Odrasli nimajo sovražnikov v naravi. Toda v prvi polovici 20. stoletja so te kite neusmiljeno lovili ljudje, ki so vrsto skoraj povsem izumrli. V 50-ih so letno ujeli približno 10 tisoč posameznikov. Mladi posamezniki včasih postanejo žrtve velikih plenilcev. Napade jih ubilci. Ker pa finvala običajno živi v skupinah, jih starejši ljudje varujejo.

Prispevek finvalov k ekosistemu je, da porabijo plankton v velikih količinah. Veliko parazitov živi na telesu. To so različni uši, črvi in ​​mehkužci.

Gospodarska vrednost

Ljudje so lovili te kite že stoletja. Uporabljali so vse dele telesa, ki so bili hrana, gorivo in celo gradbeni materiali. Negativna gospodarska vloga za človeštvo finvaly ne igra.

Varnostnik

Prekomerno uničenje finvalov je pripeljalo do dejstva, da se je danes njihovo število bistveno zmanjšalo. Posebej aktivno so jih uničili v 20. stoletju, ko so začeli uporabljati sodobne kitolovske tehnologije. Zaradi tega je bila populacija finvalov skoraj popolnoma ujeta.

Te živali pogosto trčijo s plovili, ki so hudo poškodovani. Najpogosteje se to dogaja v vodah Sredozemlja. Prav tu so takšni primeri glavni vzrok smrti kitov. Ob vzhodnih obalah Združenih držav Amerike v obdobju 2000–2004 je bilo zabeleženih pet takšnih spopadov, ki so povzročili smrt živali. Včasih kitovi umrejo na ribiških mrežah.

Od leta 1976 je prepovedan ribolov na nabrežje v severnem Tihem oceanu, pa tudi na južni polobli. To prepoved je sprejela Mednarodna komisija za kitolov. Namen prepovedi je obnoviti število finvalov. V severnem delu Atlantika je bil lov ustavljen šele leta 1990. Omeniti velja, da za avtohtone prebivalce, ki živijo na Grenlandiji, obstajajo izjeme pri ribolovu teh kitov. Na Islandiji so se ponovno začeli loviti leta 2006 na industrijski ravni, leta 2005 pa na Japonskem v znanstvene namene.

Video: plavuti kit (Balaenoptera physalus)

Oglejte si video: The Choice is Ours 2016 Official Full Version (Februar 2020).