Chaffinch - opis, habitat, zanimiva dejstva

Chaffinch je zelo privlačna išče pevka. Pripada družini Finch, ki ima veliko vrst ptic. Živijo v Evropi, Aziji. Najdemo jih celo v severni Afriki.

Splošni opis

Ime ptice je dalo ljudem. Tako se imenuje skoraj povsod. Samica se včasih imenuje finč. Na nekaterih območjih se ptica imenuje tudi Yurok ali železni lonec.

Odrasla ptica je majhna, tako kot vsi drugi. Dolžina telesa ptice lahko doseže nekaj več kot 14 cm, razpon kril pa v povprečju znaša 25-28 cm, ptičja teža pa je od 20 do 40 g.

  1. Imajo podaljšan in oster kljun.
  2. Rep z izrazito vdolbino.
  3. Njihovo perje je gosto in precej mehko. Barva je svetla.
  4. Pri moških sta glava in vrat modrikasta s sivim odtenkom. Čelo je pobarvano črno. Na zadnji strani perja je rjavkasto. V ledvenem delu je rumeno-zelena.
  5. Zanimivo je, da v obdobju parjenja kljun moškega postane modrikast, v drugih mesecih pa je v njih rjavkasto-roza.
  6. Letalska krila v pticah so rjave barve. Spodnji del telesa je bledo rjava.
  7. Samice so od spodaj sivo-rjave barve, od zgoraj pa so rjave barve. Mladi ščinkavci praktično nimajo spolnih razlik. Perje se spreminja le s starostjo.

Način življenja

Spomladi žrebci sredi aprila letijo na svoja severna gnezdišča. V toplejših regijah, ki se nahajajo v osrednjem delu Rusije, pridejo mesec dni prej. Tiste ptice, ki gnezdijo na jugu, prihajajo od zimovanja še prej. Tukaj jih najdemo v prvi polovici marca.

V jeseni odletijo, da preživijo zimo v toplejših predelih. Tudi to se ne zgodi istočasno. Letenje traja od začetka jeseni do sredine. Odletijo, nabirajo se v relativno številnih jatah. Število jih je več sto. Med poletom se jate žlebičev včasih ustavijo in najdejo hrano. V tem času jih lahko vidimo na severnem Kavkazu.

Obstaja veliko podvrst ščinkavcev. Razlikujejo se po velikosti, barvi, dolžini kljuna in različnih vedenjskih značilnostih.

Pričakovana življenjska doba teh ptic je majhna. Posamezniki, ki živijo v naravi, lahko živijo le nekaj let. To je posledica dejstva, da v sodobnih pogojih vplivajo številni škodljivi dejavniki. V ujetništvu lahko živijo veliko dlje. Bili so primeri, ko so ščinkavci živeli 10-12 let. Ampak za to morate paziti na ptico. Čeprav se ta vrsta odlikuje po svoji nezahtevnosti.

Habitat

Ta vrsta živi na ozemlju Evrope, kot tudi v zahodnih regijah Azije. Na afriški celini živijo le v severozahodnih regijah. Vidni so v nekaterih regijah Norveške in Švedske. Živijo tudi na Britanskem otočju.

Veliko teh ptic naseljuje skoraj celotno ozemlje CIS. Nekatere ptice v Kaspijskem morju letijo do zime. Takrat jih je mogoče videti tukaj na severovzhodni obali. Letijo tudi na Islandijo in celo na Ferske otoke.

Predstavniki te vrste živijo v različnih krajih. Za te male ptice je zelo pomembno, da so tam, kjer živijo, prisotna vsaka lesna vegetacija.

Zelo pogosto živijo na ozemlju udomačenih drevesnih območij. Na primer, v vrtovih, nasadih, na bulevarjih in v parkih. Pogosto so te ptice vidne na gozdnih robovih. Živijo v listavcih in iglavcih. Raje redke gozdne cone, pa tudi otok, ki se nahaja sredi stepe.

Te ptice so med najštevilčnejšimi med vrstami, ki živijo na ozemlju Rusije. Pogosto jih lahko vidimo v mestnih parkih. Pogosto se znajdejo zelo blizu osebi.

Moč

V prehrani teh ptic so večinoma različne žuželke. Opravljene so bile študije za preučevanje prehranjevanja. Znanstveniki so prišli do zaključka, da ne hranijo le žuželk, ampak tudi seme plevela, sadje in jagode.

Toda v obdobju od aprila do jeseni živalska hrana še vedno prevladuje v njihovi prehrani. Najpogosteje jedo majhne hrošče, zelo jim je všeč žilavke. Zato predstavniki te vrste ptic človeku prinašajo veliko koristi. Konec koncev, uničijo zelo veliko škodljivih žuželk, ki so škodljivci kmetijstva in gozdarstva.

Sovražniki v naravi

Predstavniki vrst so precej nezahtevni glede življenjskih pogojev ptic. Lahko živijo v različnih pogojih in se odlikujejo po svoji vzdržljivosti. Na njihovo število danes vplivajo različni dejavniki. To so podnebne razmere na območju, v katerem živijo. Poleg tega v času gnezdenja te ptice in njihova gnezda pogosto napadajo druge ptice in živali. Včasih žolna napade gnezdo. Toda pogosteje druge ptice uničujejo gnezda - jays, krokarjev, rjave. Med sesalci so njihovi sovražniki hrbine in veverice.

Vzreja in gnezdenje

S prezimovališč teh ptic pridejo v jate, ki jih sestavljajo predstavniki istega spola. Moški prihajajo na gnezdišča prej. Ko se začne sezona gnezdenja, samci izžarevajo posebne krike. Ti zvoki nekoliko spominjajo na škripanje piščancev. Spreminjajo se s petjem.

Med obdobjem parjenja samci praviloma letijo iz kraja v kraj, pogosto petje, in se nenehno spopadajo med seboj. Ta tok, ki je značilen za mnoge druge vrste ptic, je popolnoma odsoten v oranžih. Parjenje poteka na tleh ali na močnih vejah.

Te ptice začnejo graditi gnezdo šele mesec dni po prihodu. Na številnih območjih, kjer to dovoljujejo podnebne razmere, lahko te ptice polnijo jajca več kot enkrat na sezono.

Gnezdo sestavlja samica. Tudi moški ima pri tem pomembno vlogo. Konec koncev, najde in ji prinese ves material. Te ptice gradijo svoje gnezdo iz različnih tankih vej, kot tudi korenin in stebel rastlin. Zgrajena je kot krogla, katere vrh je odrezan. Finches ponavadi skrivajo svoje gnezdo, tako da je čim manj vidno sovražnikom. Dejansko, kot je bilo že povedano, ptice roparice in sesalci pogosto napadajo. Da bi bila na drevesu čim manj vidna, zunanji del ščipca obdaja mah in lubje.

Jajca teh ptic so navadno obarvana zeleno z modrikastim ali rdečkastim odtenkom. Pokrite so z precej velikimi madeži rozkastega odtenka. V eni sklopki je običajno od 4 do 7 jajc. V inkubaciji se ukvarja samo ženska. Gnezda se pojavijo precej hitro. To se običajno pojavi po približno 2 tednih.

Tako mati kot oče prineseta piščance hrano. Za njih najdejo različne nevretenčarje. Gnezda jedo gosenice, pajke in ličinke nekaterih žuželk. Skrb za potomce ne traja dolgo. Starši hranijo svoje piščance približno 2 tedna. Po tem začnejo živeti samostojno. In ženska se začne pripravljati na naslednje polaganje. Za to gradi novo gnezdo.

Status in prebivalstvo

Ta vrsta je precej številna, na katero pa vplivajo številni negativni dejavniki. Veliko škoduje tem pticam, kot tudi mnogim drugim pticam. Prinaša človeško dejavnost. Veliko običajnih habitatov ptic je uničenih, do krčenja gozdov pride. To vodi k dejstvu, da ptice prihajajo iz prezimovališč in ne najdejo mesta za gradnjo gnezda. Poleg tega jim je težje najti hrano. Številna gnezda so uničena zaradi uničujočih gospodarskih dejavnosti ljudi. Najpogosteje jih porušimo v času gradnje. V tem času niso dovolj prikrite in vidne sovražniku.

Območja, ki so primerna za gnezdenje te ptice, se zmanjšujejo. To vodi do dejstva, da se njihova porazdelitev ne poveča, ampak se zmanjša. Na nekaterih področjih pogled preprosto izgine.

Toda kljub tem težavam je število vrst zelo veliko. Samo v Evropi je okoli 100 milijonov parov oljk. Poleg tega jih veliko živi tudi v Aziji. Čeprav so oljne ogrščice številne vrste, je treba njihove habitate še zaščititi. Konec koncev, ta majhna ptica prinaša veliko koristi človeku z uničevanjem škodljivcev.

Videoposnetek: Chaffinch (Fringilla coelebs)