Karavaika (Plegadis falcinellus) - opis, habitat

Karavaika je zanimiva ptica, ki se glede na klasifikacijo porazdeli po vrstnem redu štorkelj in se nanaša na družino ibis. Kot večina članov te družine so te ptice gležnje in so srednje velikosti. Kljub precej dolgim ​​nogam jim njihova sposobnost teka ni nenavadna. Na nebu se redko pojavljajo tudi ledeni hlebci, večinoma le v primerih, ko obstaja resna nevarnost.

Kar se tiče habitata, je precej velik. Te ptice so bile najdene v Evropi, Aziji, Avstraliji, Ameriki in Afriki. Dragi ne živijo sami. Lahko tvorijo cele kolonije posameznikov, vendar se hranijo predvsem v parih.

Posamezniki, ki živijo v pasovih z zmerno klimo, pa tudi na severu, preletijo na druga območja za prezimovanje. Na primer, hlebci, ki živijo v Rusiji za zimo, letijo na toplejše kraje, in sicer v Azijo in Afriko. Spomladi, okoli marca, ptice ponavadi letijo nazaj. Karamelna gnezda so razporejena bodisi na obalah različnih rezervoarjev bodisi na močvirnih območjih.

Videz karavaka

Perje teh ptic ima v večini primerov rdečkasto rjavo ali temno kostanjevo barvo. Ko so pod svetlim soncem, se njihova perja šimerijo in nekoliko spremenijo barvo, tako da dobijo zelen ali bronast sijaj. Če pogledate odrasle ptice z razdalje, se zdijo skoraj črne. Dolžina ptice je lahko do 60 centimetrov, telesna teža je 700 gramov. V razponu dolžine kril je skoraj 100 centimetrov.

Značilna svetla lastnost teh posameznikov je neobičajen kljun v obliki loka, nekoliko usmerjen navzdol. Njegova dolžina lahko doseže 12 centimetrov. Če primerjamo krožna križišča s štorkami, lahko ugotovimo, da je njihova dolžina nekoliko manjša od dolžine njihovih sorodnikov, vendar to ne preprečuje, da bi krožna križišča mirno potekala po mokriščih.

Sorte

Družina ibis ima danes 32 vrst ptic. Videz vseh teh posameznikov ima skupne značilnosti: dolge noge, majhnost, kot tudi kljun v obliki loka. Lahko se srečate s predstavniki ibis lahko popolnoma na vseh celinah, z izjemo Antarktike. Najbližji sorodnik štruce je sveti ibis.

Življenjski slog in vedenje

Praviloma hlebci za urejanje gnezda pobirajo območja s trstičnimi nasadi ali drevesi ob rekah in jezerih. Pelikani, žličarke in čaplje pogosto živijo v njihovi bližini. Te ptice za gnezdenje izberejo področja, ki jih je težko doseči. Odlična možnost bi bili majhni otoški deli v rekah, travniki, poplavljeni z vodo, pa tudi oddaljena jezera.

Carawaykas so zelo aktivne ptice, ki skoraj nikoli ne mirujejo. Skoraj ves čas gredo na kraje, kjer pregledujejo dno zelo majhno in s pomočjo svojega dolgega in ukrivljenega kljuna. Občasno se lahko ti sprehodi ustavijo za nekaj časa, nato pa hlebec sedi na drevesu.

Diet

Osnova prehrane teh ptic so živa bitja, ki se nahajajo v vodi ali na kopnem, pa tudi v različnih rastlinah. Na tleh se ptice praviloma srečajo z ličinkami, hrošči, metulji, gladkimi glavami in žilavci. Kot vodne živali so žabe, raki, paglavci in različne male ribe glavna hrana za hlebce. Tudi v prehrani ptic vključuje alge. Zanimivo je, da imajo ženske in moški nekaj razlik v okusu. Moški jedo polže, vendar žuželke kot ženske. Takoj, ko pride čas za živahno aktivnost žab in paglavcev, postanejo glavna hrana za lože. Ko se začne invazija kobilic, ptice preidejo na žuželke, kar je precej logično in racionalno.

Vzreja

Ko se ptice vrnejo iz toplih dežel, najprej začnejo opremljati svoje stanovanje, da ga po dolgi odsotnosti obnovijo. V ta namen so štruce zelo skrbno opremljene, zbirajo veje, trave, dele trstja in listov. Zato je gnezdo precej obsežno.

Premer gnezda lahko doseže 50 centimetrov in ima globino do 8 centimetrov. Oblika je tradicionalno okrogla, zelo urejena. Ptice v večini primerov gnezdi na grmih ali drevesih, tako da bodo bodoče piščance popolnoma varne.

Samica položi vsaj tri jajca naenkrat, največ šest. Imajo zelo nenavaden modro-zelen odtenek. Valilna jajca so večinoma skrb za ženske, vendar pa tudi samci aktivno sodelujejo v tem procesu. Valjenje se lahko opravi v zameno. Samci pridobijo hrano in jo pripeljejo k samici v gnezdo.

Največ tri tedne kasneje se piščanci izležejo na svetlobo. Od te točke naprej je glavna naloga staršev, da hranijo svoje piščance. Dokler dojenčki rastejo, lahko čez dan jedo do 11-krat. Sčasoma se število obrokov postopoma zmanjšuje. Piščanci se hranijo neposredno iz kljuna svojih staršev.

Karavkaška gnezdenja so pokrita s črnino. Dokler ne dosežejo odrasle dobe, spremenijo barvo in padejo približno 4-krat, nato pa se začnejo pokrivati ​​s perjem. Tri tedne po izvalitvi piščanci že poskušajo stati na krilu. V tem času še vedno zelo slabo letijo in so sposobni premagati le kratke razdalje. Ko dosežejo starost 4 tedne, lahko piščanci letijo samostojno in skupaj s starši dobijo hrano zase. Že ob koncu poletja se bodo piščanci soočili s prvim resnim zimskim poletom. V naravnih pogojih je povprečna življenjska doba karavaka 20 let.

Video: štruca (Plegadis falcinellus)

Oglejte si video: Каравайка. (Februar 2020).