Goshawk - opis, habitat, zanimiva dejstva

Sokol je plen ptica, ki spada v družino ptic, ki so podobne sokom in novim razredom. To družino odlikuje agilnost v smislu hitrosti letenja in velike velikosti. Nekateri strokovnjaki kličejo ptičje ptice z ostrimi očmi in letijo s hitrostjo svetlobe. To je deloma resnične informacije, posameznik zamrzne na nebu že dolgo časa, išče plen, nato pa z vso hitrostjo beži. V svoji barvi so jastrebi pestri in pegasti, lepi, izstopajo od ostalih. Vendar se ne bomo takoj dotaknili glavne stvari, dobili bomo idejo.

Opis

  1. Ptice so znane po svojih dimenzijskih značilnostih, goshawk se šteje za največjega predstavnika družine. Velikost telesa vodi do tega, da ptice te pasemske skupine po telesni teži narastejo na 1,5 kg.
  2. Dolžina sokolov doseže 70 cm, eno krilo pa je približno 35 cm, medtem ko se pri drugih članih družine krila povečajo na največ 15-25 cm, obstaja pa tudi kobac, ki spada tudi v družino sokov. Njegova telesna teža je le 120 g., In celotno telo se giblje po dolžini okoli 30 cm, kar je primerljivo.
  3. Na glavi posameznika so vedno perje, enako lahko rečemo o nogah in zgornjem delu vratu. Ker je jastreb po naravi plenilec, mora njegov kljun ustrezati vsem standardom za te vrste ptic. Je upognjena in usmerjena navzdol, močna, majhna.
  4. Da bi razumeli, da je pred vami ptica te vrste, je dovolj, da pogledamo vrh zgornjega ugriza. Za družino sokovih zob ni značilno. V območju podlage kljuna je golo površino kože, imenovano ceres. Nosnice se nahajajo v tem območju.
  5. Kar se tiče sence oči, je njihova barva značilna za vse jastrebe. Šarenica je oranžna, rumenkasta, močno rumena ali rdečkasta. Tudi oči so lahko rjave ali sivo-rjave. Pri pticah se sčasoma spremeni odtenek oči, pogosto je barva lažja, vendar ne nujno.
  6. Posamezniki te vrste so znani po svojem ostrem vidu, ptice vidijo 8-10 krat boljše kot ljudje. Nastavite oko ni stransko, kot v mnogih družinskih članih, ampak naravnost. To pomeni, da sta obe očesi poslani spredaj, tako da jastrebi popolnoma vidita obe očesi hkrati. Pticam ni treba obrniti glave, ker tudi brez tega opazijo plen za dolge razdalje.
  7. Poleg tega imajo dobro razvit slušni aparat, vendar vohalni receptorji delujejo zelo slabo. Zanimivo je, da vse ptice roparice, vključno s predstavljenimi posamezniki, ujamejo vonjave ne z nosnicami, kot so se mnogi navadili verjeti, in sicer ustno votlino. Zato, če v ujetništvu posameznik vzame kos manjkajočega mesa, se ga bo kmalu znebil zaradi neprijetnega vonja.
  8. Obravnavana vrsta ptic iz zgornjega dela je pobarvana v temnih odtenkih. To je lahko perje rjave, sivkaste, skrilaste ali rjavo-črne barve. Iz spodnjega dela je telo lahka, to je rumenkasta, belkasta, oker. Na belem ozadju spodnjega dela telesa imajo mladoletniki temne črte.
  9. Seveda ni vsak posameznik temne barve. V naravi obstajajo čiste, lahke ptice, ki imajo temne črte. Tudi ptice iste družine imajo lahko popolnoma drugačno perje v smislu barv. Goshawk iz Kamčatke in južnih regij je na primer popolnoma drugačen. Nekateri so belkasti, drugi pa so temni. Znanstveniki še niso našli te razlage.
  10. Tačke imajo rumenkast odtenek, enaka barva je odprta koža v nosnicah. Kremplji so dolgi, oprijem je močan za ptice te velikosti. Odvisno od starostne kategorije se lahko prsti razlikujejo po debelini in dolžini. Na njih ni perja, same noge so zelo razvite v smislu mišičja.

Diet

  1. Podlaga za hrano zadevnega posameznika je majhna velikost. Poleg tega jastrebi hranijo različne glodalce in manj pogosto žuželke. Nekatere vrste ptic predstavljene družine lovijo kače, krastače, kuščarje, žabe in ribe.
  2. Osnovo za obrok teh predstavnikov vrste sestavljajo predvsem majhne ptice. Hawksi pogosto napadajo mravljinke, ovce, pletenice, potapljače, štirico, lečo, pihalko, pajkice, krvne ptice, grozde, križance, drozge, rdeče pasove, vrabce itd.
  3. Poleg tega zadevni primerki prežijo divjad in večje velikosti. Pogosto v njihovem meniju so lahko jerebice, golobi, vodne ptice, krokarji, fazani, pestri drobilci in lešniki. Poleg tega jastrebi vlečejo miši, zajce, zajce, hrbtenice in veverice.
  4. Pogosto obstajajo primeri, v katerih zastopani posamezniki lovijo celo netopirje. Tudi jastrebi so opazili, da lovijo kokoši več kot enkrat. Podobni primeri so bili zabeleženi v Afriki. Peli so jastrebe. Poleg tega so te ptice vedno znova lovile mungove.
  5. Pogosto jastrebi niso nagnjeni k daljšemu vzponu na višini v iskanju plena. To je pravica orlov. Slednje so v bistvu edini način za lov. Predstavljeni jastrebi pripadajo premetenim in zelo pogumnim posameznikom.
  6. Goshawksi potrpežljivo sledijo plenu in ga napadajo ob pravem, nepričakovanem trenutku za žrtev. Pogosto lov poteka tudi na gozdnatem območju. Takšne ptice letijo med drevesi in zgrabi vse, kar jim pride za hrano.
  7. Hkrati je havkom lahko preprost lov na premikajočo se tarčo, ki se nahaja na enem mestu. Takoj, ko ima sovražnik dovolj plena, ga začne močno stiskati s svojimi tacami. Posledica tega je, da plenilec prebada telo žrtve z ostrimi kremplji in ga ubije med letenjem. V tem primeru jastrebi popolnoma pojejo svoj plen, ne da bi celo zapustili perje.

Vzreja

  1. Opozoriti je treba, da so posamezniki zadevne skupine monogamne ptice roparice. V tem primeru ostane zvestoba med parom do konca življenja. Takšni jastrebi reproducirajo potomce enkrat na leto. Pogosto se sezona parjenja pri takih posameznikih začne sredi pomladi.
  2. Ti plenilci se ukvarjajo z ureditvijo svojih domov pred začetkom sezone parjenja. Sami lahko gradijo gnezda ali pa zasedejo že pripravljene gnezde, ki jih jemljejo od drugih ptic. Ne pozabite na dejstvo, da so ti posamezniki precej impresivni po velikosti.
  3. Zaradi tako značilne lastnosti gradijo dovolj velika gnezda. Premer jastrebov lahko doseže do 1 m. Če ptice same začnejo graditi gnezdo, jo poskušajo najti na vrhovih drevesnih kron.
  4. Ženska lahko za 1 čas prenaša do 5 jajc. Po tem jih začne izlegati. Trajanje takšnega postopka lahko traja več kot en mesec. Takoj ko se mladi rodijo, mati še 20 dni sedi z njimi.
  5. Ves ta čas moški skrbno varuje in hrani družino. In šele po treh mesecih postanejo piščanci popolnoma neodvisni. V celoti so sposobni odleteti iz gnezda in samostojno pridobiti lastno hrano.

Habitat

  1. Hawksi imajo zelo velik habitat. Živijo v skoraj celotni Evraziji. Tudi njihova domovina je lahko Afrika, Avstralija, Indonezija, Amerika, Filipini, Madagaskar, Tasmanija in Cejlon.
  2. Poleg tega se taki posamezniki lahko najdejo v gorah in na ravninah. Poleg tega se javorji v džungli zelo dobro počutijo, v različnih gozdovih, v savanah itd. Kljub dejstvu, da lahko posamezniki živijo v gozdovih, se trudijo, da ne bi stopili globlje. Raje imajo rahel in lahek gozd.

Zanimiva dejstva

Omeniti je treba, da so zadevni posamezniki med najbolj spretnimi lovci. Takšne ptice lahko dolgo čakajo svoj plen. Hawksi so zelo dolgi in pozorno opazujejo žrtev. Takoj ko plen pride ven iz jajca, ga sok hitro zgrabi.

Posebno pozornost si zasluži celotna družina jastrebov. Zato smo danes pregledali enega izmed predstavnikov te pasemske skupine. Goshawksi vodijo skrit življenjski slog, delno zaradi tega niso temeljito preučeni. Ti posamezniki so pod zaščito ustreznih organizacij, saj je njihovo število strogo zabeleženo. Zahvaljujoč današnjemu gradivu ste se naučili vse o goshawksih.

Video: Goshawk (Accipiter gentilis)