Nosach Monkey - opis, habitat, način življenja

Opica nosach, ali kot jo bolj pogosto imenujemo ta vrsta primatov, je med nalezljivimi vrstami najbolj nenavadna vrsta. Ime kahau izhaja iz značilnega krika, ki ga žival odda v trenutku nevarnosti. Nosach je ena redkih vrst primatov, ki zdaj živijo na Zemlji.

Opis vrste

Nosja opica pripada primatom srednje velikosti, odvisno od spola, njihova teža ne presega 20 kg, dolžina telesa pa ni večja od 78 cm, tako da je povprečna teža samic 8-10 kg s telesno dolžino 55-65 cm. tehta 15-20 kg, dolžina telesa je 73-78 cm, rep pa je praviloma enaka dolžini telesa, ne glede na spol.

Glavna značilnost moških primatov je velik hruškasti nos, ki se spusti navzdol, njegova velikost lahko doseže 10 cm. Včasih ta organ povzroča veliko nevšečnosti med prehranjevanjem, opica pa jo je prisiljena podpirati. Pri proučevanju vohalnih sposobnosti nosu in njegovega namena so mnenja strokovnjakov razdeljena.

Nekateri trdijo, da med spori z drugimi primati, rastoča rdeča nos plaši sovražnika.
Po mnenju drugih, po zaslugi velikega vohalnega organa, so opice sposobne kričati glasneje, z jokom pa žival sporoči svojo prisotnost na katerem koli ozemlju in jo tako označi.

Tudi drugi pravijo, da ženska izbere najbolj zrelo moško v času parjenja.

Viseči nos je značilen samo za samce, pri samicah in mladih primatih pa je manjši vohalni organ dvignjen, dvignjen, trikotne oblike. Koža na obrazu je gladka, brez volnenega plašča, z bledo rdečo pigmentacijo. Hrbet zrelega primata je prekrit s kratkimi lasmi. Njegova barva je lahko temna, v rjavo-rdečih ali globoko oranžnih tonih, ali svetla, svetlo rumena ali oker. Trebušni plašč ima svetlo bež ali bledo sivo barvo.

Poleg nosu, velikega trebuha in velikosti obstaja več zunanjih razlik med moškimi. Okoli vratu moškega dlake raste veliko debelejša, tako da tvorijo nekakšen ovratnik, po celotni dolžini hrbtenice pa je debela, temna griva. Glede telesa so udovi videti vitki in podolgovati, enakomerno prekriti z svetlo sivo volno. Rep primata je močan in vztrajen, vendar ga praktično ne uporabljamo, za razliko od mišičnih šap.

Način življenja

Na prvi pogled nos ustvarja vtis, da je hrupna, toda to je napačno mnenje. Opice so zelo okretne in se z lahkoto premikajo od drevesa do drevesa, zgrabijo vejico s svojimi sprednjimi nogami, nihajo in skočijo čez, potegnejo zadnje okončine. Večino dneva preživijo na vrhu dreves, včasih se spuščajo po vodi ali posebni poslastici. Največjo aktivnost živali opazujemo popoldne. Ponoči se skriva v krošnjah dreves.

Omeniti je treba, da se lahko le ta vrsta opic potaplja, poleg tega pa plava pod vodo do 20 metrov. Na zadnjih udih imajo membrane, ki opicam pomagajo plavati po površini vode. Ženska od rojstva otroka uči vodne postopke.

Poleg tega se lahko le 2 vrsti primatov, vključno z nosom, z lahkoto premaknejo na zadnje okončine, praviloma v gozdu, kjer je težko prenesti na štiri noge.

Primati živijo v majhnih skupinah od 10 do 30 posameznikov. Včasih vključuje samo samce ali obratno - samice, ki jih vodi zreli moški, pogosteje pa so mešane jate. Nosachi veljajo za dobronamerne vrste opic, lahko so agresivni samo pri obrambi svojega ozemlja, konflikti v jati se dogajajo zelo redko. Medsebojno komuniciranje živali poteka prek nenavadnih zvokov ali obraznih izrazov.

Spori v mešanih skupinah so skoraj izključeni, pri ženskih jatah, čeprav le redko. Takoj, ko spopad med samicami zori, ga vodja nenadoma ustavi in ​​oddaja nosni zvok. Obstajajo primeri, ko mlajši in bolj vojni moški v boju za oblast izgine vodjo čepa in uniči njegovo potomstvo, v tem primeru mora mati ubitih mladičev zapustiti skupino.

Vsi poskusi zoologov, da bi ukrotili Kahau, niso bili uspešni, to je posledica njihove slabe prilagodljivosti in nizke sposobnosti učenja. Zato ni podatkov o trajanju njihovega življenja v ujetništvu. V pogojih življenja v naravi nos živi približno 20 let, praviloma pa je odvisen od hrane in habitata.

Habitat

Obalna območja in nižine otokov Borneo so habitati opičjih nosov. Šotišča, gozdovi dipterokarpov, mokrišča z mangrovami so za njih najprimernejša območja poselitve. Poleg tega se opice ne vzpenjajo na območja nad 250 m nadmorske višine, idealen kraj za njih pa je obala vzdolž vseh sladkovodnih vodnih teles.

Moč

Najpogostejši prehranski opice so:

  • samo cvetoči listi dreves;
  • mladi poganjki;
  • rože;
  • nezrelo sadje.

Na splošno je približno 47 imen rastlin.

Za primate je izjemno redko, da jedo ličinke drevesnih žuželk, hroščev in gosenic. Ta opica opic ima volumetrični želodec, da se lahko napolni, včasih morajo hoditi več kilometrov na dan in se vračati na kraj naselja šele pozno zvečer. Začnejo iskati hrano blizu bregov rek in se postopoma premikajo globoko v gozd.

Nosach se izogiba rastlinam, ki vsebujejo naravni antibiotik, in obratno - lahko jede tiste, ki so strupene. To dejstvo je razloženo z dejstvom, da v želodcu iz Kahauja obstajajo bakterije, ki lahko nevtralizirajo strupe, vendar umirajo zaradi delovanja antibiotikov.

Sovražniki nosne opice

V habitatu primatov ni velikih zveri plenilcev, njihov največji sovražnik je krokodil, ki, tako kot opice, daje prednost močvirjem in rekam. Plazilci skrivajo ob obali in napadajo Kahau, ko plavajo čez reko ali se skrivajo pred insekti v njem. Zato nos poskuša premakniti rezervoar na njegovo najožje mesto, kljub njegovi odlični sposobnosti, da pokrije razdaljo s plavanjem.

Manj pogosto opice postajajo plen velikih kač, orlov ali opazovalcev. Kljub zaščiti prebivalstva Kahau jih še naprej lovijo lovci zaradi dragocenega krzna in mesa. Dimljeni leopardi, ki živijo na Borneu, raje lovijo govedo in skoraj nikoli ne napadajo opic.

Plemenske vrste


Spolna zrelost primatov pri moških in ženskah se pojavi v starosti 2-3 let. Kljub podatkom raziskovalcev, da je moška erekcija konstantna, spomladi poteka obdobje parjenja. Pobudnik parjenja je ženska. Začne se spogledovati, stresati z glavo, narediti grimase, iztisniti spodnjo ustnico ali jih zaviti s slamo, pokazati spolne organe.

Po 200 dneh po parjenju se pojavi dojenček s sivo modro barvo gobca in enakim nosom kot pri materi, od 3 mesecev dalje se barva začne spreminjati in je podobna barvi, ki je bolj podobna odrasli osebi. Teža novorojenčka je približno 500 g. Ženska nosacha so zelo skrbne matere, otroka hranijo do 7 mesecev in tudi po zorenju podpirajo relativni odnos. Ko moški dopolni 1-2 leti, mora zapustiti skupino. Dovoljeno mu je, da se mu vrne šele, ko lahko tekmuje z zrelimi posamezniki. Ženska ostane v škatlici, odraste in ko doseže puberteto, nadaljuje z obnavljanjem potomcev, medtem ko se lahko premika iz enega klana v drugega, živi v njem in se pari.

Kahau

Krčenje gozdov, izsuševanje močvirja in gojenje območij, ki so nekoč služili kot življenjski prostor opicam, so povzročili močno zmanjšanje njihovega števila. Preostala območja, ki so možna za naselitev, so zasedena z bolj agresivnimi vrstami dolgorepih makakov. Kraji Kahaujevega vzorca pritegnejo rastoča lovska ribiča. V zadnjih 50 letih se je število opolzanih opic zmanjšalo za polovico, do danes je njihova populacija približno 3000 posameznikov. Vrsta je v Mednarodni rdeči knjigi navedena kot ogrožena.

Video: opica nosach (Nasalis larvatus)

Oglejte si video: Beautiful photos of endangered animals (December 2019).