Moorhen - opis, habitat, zanimiva dejstva

Moorhen ptica se imenuje tudi močvirje ali voda piščanec. Živi v mokri travi. Ta ptica leti zelo redko. Od daleč je barva navadna, toda ob natančnejšem pregledu je zelo zanimiva in nenavadna. Jeseni aktivno lovijo.

Opis

Ptica živi v ribnikih ali na močvirnih obalah. Dolžina barje je približno 31 cm, tehta približno 200-500 g, razpon kril te zanimive ptice pa je približno 195 cm, perje pa je modre barve s črtami na straneh. Svetlo perje na trebuhu. Včasih so rjavi in ​​oljčni posamezniki. Na krilih je perje temno siva. Med moltingom prsi in perje na koncih postanejo bele. Nekateri deli telesa se spreminjajo. Padejo v jeseni in pozimi.

Kljun je kratek, rdeč. Na konici je zelena in rumena barva. Tačke močne in dolge, kremplji rahlo ukrivljeni. Med prsti ni membran, ki razlikujejo ptico od mnogih drugih posameznikov, ki živijo v bližini vodnih teles.

Predstavniki različnih spolov se med seboj ne razlikujejo, mladoletniki pa imajo lažje perje. Razlika med moškimi in ženskami v dolžini telesa je približno 2,5 cm, mlado perje na prsih mladih posameznikov pa je sivo, podloga je bela. Rdeče pike na čelu ni.

Piščanci se izležejo črno, z zelenkastim odtenkom na hrbtu. Imajo redke dlake na glavi. Kljun je oranžen. Na koncu rumenkasto.

Splošne značilnosti

Ta ptica velja za tiho. Včasih povzroča ostre zvoke, ki izgledajo kot žvižganje štirideset.

Ko je ptica koncentrirana, lahko od daleč slišite nekaj podobnega "kokoši-rr."

Spomladi in ponoči kriči "CRE".

V letu, tiho in enotno kričal.

Predstavniki te vrste redko vzamejo zrak, ne da bi tekli. Letite ponavadi samo naravnost in hitro. Na ta način lovci razlikujejo te vrste od drugih ptic. V letu se ptičji vrat potegne naprej. In njene tace so nazaj. Moorhen pristanek navpično, sedi na vejah dreves. Med drevesi pluje zelo dobro in se pregiba okoli vej.

Čeprav ptic živi v bližini vodnih teles, voda ne mara veliko. Več časa preživi v goščavah ob obali. Zelo hitro se lahko premika po kopnem, upogiba noge.

Habitat

To ptico lahko srečate na skoraj vseh celinah, z izjemo Antarktike in Avstralije. Prav tako ne živijo v severnih širinah Evrazije in Severne Amerike.

Glede na to, kje živijo ptice, so lahko sedeče ali selitvene. Populacije, ki živijo v zahodni Evropi, ne odletijo pozimi. Ptice, ki živijo v središču Azije in na jugu afriške celine, so tudi sedeče.

Moorhen, ki živi na vzhodu Evrope, na Daljnem vzhodu in v zahodnem delu Sibirije - selivci. Pozimi v Indiji in severni Afriki.

Morje, ki živi v Severni Ameriki, živi na jugu in vzhodu Združenih držav Amerike, pa tudi v Mehiki. V Južni Ameriki živijo na severu in v središču celine. Njihov življenjski prostor sega v Peru in Argentino.

Ptice odletijo za prezimovanje na toplejša območja, če je zajezitev, v kateri živijo, zamrznjena za zimo. Če rezervoar ni prekrit z ledom, ostanejo na gnezdiščih skozi vse leto.

Moult

Odpuščanje se začne v starosti leta. Pojavlja se jeseni ali sredi poletja. Pri mladičih se perje razlikuje le delno.

Odrasli mokrijo v času gnezdenja. Med moltiranjem se spreminjajo majhna in velika perja. Izpadajo tudi vztrajniki. Zaradi tega ptica začasno izgubi sposobnost letenja. Do zime se perje spremeni v novo.

Moč

V prehrani moorhen je rastlinska in živalska hrana. Jedo vodne in kopenske insekte. Njihova najljubša živila so črvi, pajki in različni školjk.

Perutnina z žuželkami najpogosteje kljuka iz trstičja. Ko je glava potopljena v vodo, lahko ptica doseže žuželke. Iz vegetacije jedo poganjke in jagode, ki rastejo v bližini gnezdišč.

Vzreja

Predstavniki te vrste postanejo spolno zreli v starosti leta. Tudi če je na istem ozemlju veliko privezov, se pari ločijo od drugih. Na enem majhnem ribniku najpogosteje živi samo en par moorhenov. Medtem ko v večjih vodnih telesih lahko živi več parov teh ptic. Vendar gnezda opremijo na razdalji približno 80 m. Poleg tega ima vsak par v bližini rezervoarja svoje območje, kjer se hranijo, ne da bi šel na tuje ozemlje. Velikost gnezda je precej velika. Močno presega velikost same ptice. V inkubacijskem obdobju je lahko premer gnezda približno 21-24 cm, ko se v njem pojavijo piščanci, pa ga začnejo pogoltniti - premer se poveča za 5-10 cm, višina gnezda pa je običajno približno 15 cm.

Gnezdo je sestavljeno iz enega materiala. Najpogosteje jo barja gradi iz starih listov in korenin trstičja, včasih uporablja tudi trsje. Občasno lahko ptice gradijo dom iz šaše. Celotno gnezdo je ohlapno, ptica pa podstavi pladenj s tankimi mokrimi listi. Ko se posušijo, se držijo skupaj. Zato je površina gladka.

Odvisno od habitata ptic se lahko gnezdo nahaja na drevesu, trsti ali trsju. Lahko je celo na panju. Vendar je vedno na poplavljenem območju. Ptica plava do njega v vodi.

Če se gnezdo barja nahaja v goščavi trstičja ali rogoza, se dotakne vode, nato se dvigne nad njeno površino. Če se nivo vode v reki dramatično spremeni, ptica na drevesih običajno gradi gnezdo na višini 2-3 m.

Naenkrat samica odlaga 6-12 jajc. Večje število se zgodi le občasno. Po videzu, podobno kot jajca ptičje sultanke. Vendar so v barju nekoliko manjši. Nekateri so bledo zeleni, nekateri so rumeni z rdečim odtenkom. Poleg tega je lahko barva jajca katerakoli, ki je vmesna med dvema opisanima odtenkoma. Včasih so na glavnem ozadju točke različnih velikosti. Lahko so rjave, sive ali svetle.

Poleti se piščanci dvakrat zalivajo. Prvič se zgodi v aprilu in maju. Drugi je konec junija in ves julij. V tem obdobju lahko slišite glas moškega, ki je na splošno tiho v drugih mesecih leta. Kričijo ob zori in v temi. Glas se sliši ne samo iz podrasti, temveč tudi iz zraka, ko ptica leti. Gnezdo z jajcem je vidno od aprila do avgusta. Avgusta jajc praktično ni.

Nestlings se izležejo od konca maja do sredine poletja. Samica odlaga eno jajce na dan. Začne se inkubirati, ko so položena skoraj vsa jajca. Skoraj ves čas jih inkubira ženska. Moški lahko k njej pomaga le občasno. Toda med inkubacijo in ko so piščanci še vedno majhni, sta oba starša blizu gnezda, da ju zaščitijo in skrbita za potomce. Valjenje traja približno 3 tedne.

Če je v gnezdu malo jajc, se lahko skoraj vsi piščanci izležejo v enem dnevu. Če jih je več, se lahko rodijo v 6 dneh. Če je v tem času ptica motena in se počuti ogroženo, bo prenesla svoje mlade v drugo gnezdo, kjer bo moški skrbel za njih. Ženska se vrne v preostala jajca, da jih lahko inkubira naprej. Toda to se zgodi samo v primeru, ko je gnezdo dovolj visoko, in ptica lahko leti naravnost iz njega.

Takoj, ko so piščanci rojeni, lahko takoj takoj plavajo in se celo potopijo. Tisti, ki so izšli iz prve sklopke, so prisiljeni, da se hitro prilagodijo neodvisnemu življenju, saj se starši ukvarjajo z drugim zarodom. Ko odrastejo na pol velikosti odraslega posameznika, se začnejo razhajati po trstičju in se vrnejo samo na počitek. Piščanci iz druge sklopke so skupaj do odhoda.

Lov na scamphog

Med lovci so nekatere ptice zelo priljubljene. In moorhen je eden takih predstavnikov ptic. Lovci jo imajo radi lep videz in okus mesa. Iz nje lahko pripravite odlične jedi v naravi ali doma. Iz mesa lahko kuhamo zelo dobro juho ali pa samo popražimo na ognju. Pri pečenju se priporoča uporaba začimb v minimalni količini. Smoke daje mesu čudovito aromo.

Video: Moorhen (Gallinula chloropus)