Osprey - opis, habitat, zanimivosti

Narava našega planeta je bogata z velikim številom različnih vrst čudovitih in lepih ptic. Nekateri so zelo pogosti, nekateri pa so zelo redki. K tej vrsti redkih ptic roparic je mogoče pripisati takšno vrsto kot osprey. Predstavljeni material bo opisal značilnosti narave in videza te ujedne ptice, kakor tudi kako se hrani, kje živi in ​​kakšen je njen naravni habitat.

Osprey plenilci

Osprey je redka ptica roparic, ta vrsta pripada precej obsežni in razširjeni družini sokolov. Naravni habitat te vrste je severna in južna polobla. Dolžina ptičjega telesa doseže 58 cm, razpon kril je do 170 cm.

Zgornji del repa je značilen rjav odtenek, spodnji del telesa, kakor tudi tilnica, je bele barve. Karpalni sklepi so okrašeni s temno rjavimi lisami. Tudi enake lise, vendar manjše velikosti, pokrivajo tudi območje vratu, kar ustvarja videz lepe ogrlice iz kamenčkov, ki se nosi na ptici. Posebno pozornost si zaslužijo rjave proge, ki prečkajo skoraj celotno telo ptice, od kljuna in oči do dna strani.

Osprey ima dokaj nizek, kratek, a močno konveksen kljun črne barve. Značilnost tega dela ptičjega telesa je kljukasti konec. Tačke so v pticah, voščena barva pa je svetle barve svinca. Upoštevajte, da so pri tej vrsti sokolskih nog dolge, okrašene s konveksnimi, ukrivljenimi in dovolj velikimi kremplji.

Druga značilnost te vrste ptic roparic je ta, da se lahko velik zunanji prst pršuta vrti v različnih smereh, kar bistveno pomaga plenilcu pri lovu in trdno drži ujet plen.

Osprey krila imajo vodoodbojni učinek, kar je še posebej pomembno, ko se ptica spusti na vodo za lov. Vodoodbojna mast izločena žleza, ki se nahaja v repnem delu telesa. Tudi struktura pljuvalnih nosnic zagotavlja prisotnost posebnega ventila, ki preprečuje, da bi voda vstopila v dihalne poti - v primeru, da osprej, da bi zgrabil ribe, ki vam je všeč, potopi za njim pod vodo. To še posebej velja, kadar plenilec ujame dovolj velike ribe, ki se lahko uprejo in s tem potegne ptico v globine.

Barva mladih posameznikov z osprey je bolj pestra in svetla, vendar pa videz odraslih ptic privlači več pozornosti zaradi lepega perja z originalnimi barvami in precej togimi perji.

Upoštevajte, da je takšna ptica ujed kot osprey upravičeno obravnavana kot dolga jetra, njeno življenje pa traja več desetletij. Toda v resnici večina mladih ptic umre v naravnem okolju, komaj ko je živela do 2 leti.

Naravni habitat Osprey, značilnosti življenja


Čeprav je osprey zelo redka ptica roparic, je kljub temu pogost na vseh celinah, z izjemo Antarktike. Z začetkom hladnega vremena, osprey, praviloma letijo v države s toplejšim in blažjim podnebjem.

V toplem obdobju je osprey mogoče najti v skoraj vsakem delu Evrope. Gnezdišča teh ptic roparic so različna naravna vodna telesa (plitka voda). To je mogoče pojasniti z dejstvom, da je v takšnih krajih najdenih največ rib, kar daje Ospreyju možnost, da se izkažejo kot odlični lovci.

Praviloma za prezimovanje letijo le tiste populacije ptic, katerih glavni habitati so severne regije našega planeta. Osprejske populacije v južnih regijah so sedeče.

Ko so našli najatraktivnejše območje za življenje, se plenilci na njem pogosto naselijo v majhnih skupinah, praviloma so to obalna območja, za katera je značilna topla klima. Posebnost ospreyja je, da se ureditev prostorov za poznejše gnezdenje ptic in lov lahko opravi skupaj.

Osprey ima svoja gnezda daleč od vode. Zato jim ne morejo vedno zagotoviti ustrezne zaščite, saj se večinoma ukvarjajo z lovom. Vendar, če je plenilec v trenutku, ko napadne gnezdo blizu njega, ga ostro varuje pred posegi svojega nasprotnika.

Naloga moškega je, da ženski zagotovi hrano med polaganjem jajc. Moški, medtem ko čakajo na pojav prihodnjih potomcev, pogosto nima časa, da bi sam in žensko zagotovil potrebno količino hrane. V tem primeru samci prinesejo hrano ženskam iz sosednjih gnezda.

Ko se piščanci izvalijo, odrasle ptice praviloma dolgo ne zapustijo gnezda, razen lova na potomce.

Značilnosti hrane Osprey

Takšna ptica grabljivca, kot je nekdo, ki jo je velikokrat poimenovala množica ljubiteljev ptic, je morski orel. To je zato, ker je osnovni obrok ospreja 80% rib. Med lovom poskuša plenilec loviti prevelike ribe, ki plavajo skoraj pod vodo. Ta taktika osprey opisuje fizične značilnosti ptic - plenilec ne more potopiti globoko za svojim plenom.

Praviloma se ospalni lov začne z razponom nad izbranim vodnim telesom, ptica kroži nad njo na višini do 40 metrov in skrbi za svoj prihodnji plen. Po odkritju ribe se plenilec nenadoma spušča, spušča šapice in širi krila navzgor. Takoj, ko je skop zgrabil plen, se je takoj dvignil v zrak. Ujeti plen vedno trdno drži plenilec z dvema šapama - to je storjeno tako, da ujete divje živali ne motijo ​​plenilca med letom.

Ta vrsta ptic začne plen iz glave, medtem ko plenilci praktično ne uporabljajo glavnega telesa (spada v gnezdo za hranjenje ženske ali se zavrže).

Uspeh lova na morskega orla je neposredno odvisen od več dejavnikov: vremenskih razmer, ki so ugodne za pridobivanje hrane, in tudi plimovanja.

Poleg rib, ki jih jegulji ulovijo, slednji lahko jedo tudi različne male živali (tako vodne kot živeče na kopnem). Pozorni smo na dejstvo, da ta ptica praktično ne uporablja vode. To je zato, ker je v ribah, ki jih je ujela množica, dovolj tekočine.

Vzreja


Pomembno je vedeti, da se lahko sezona vzreje Osprey spreminja v času. V sedentarnih populacijah se na primer razmnoževalna sezona pojavlja nekoliko prej kot pri selitvenih plenilcih. Sezona parjenja za tiste ptice, ki sedijo in stalno živijo na istem ozemlju - od decembra do zgodnje pomladi. Čas parjenja selitvene jegulje je sredina in konec pomladi (od aprila do maja).

Moški osprey, ko je izbral žensko, začne pritegniti svojo pozornost z vso močjo, pogosto obkroženo nad svojim gnezdiščem in s tem tudi prestrašiti druge prosilce. Ko ustvarijo par, ptice začnejo skupno graditi skupno gnezdo. Ženska praviloma izbere material za gradnjo in njegovo poznejšo ureditev (suhe veje, listi, trave).

Polaganje jajčec opravlja ženska osprey ne naenkrat, temveč z nekaj premori, ki trajajo 1-2 dni. Nastajajoči piščanci iz jajčec za zgodnje odlaganje mladičev so pogosto veliko bolj zdravi in ​​močnejši od ostalih potomcev, vendar nimajo vedno dovolj hrane, ki jo njihovi starši proizvajajo za popoln razvoj. Povprečno število piščancev, ki se pojavijo v mladem paru Osprey, je od 2 do 4.

Valilna jajca izvajajo obe ptici 40 dni. Za krmljenje piščancev, ki se pojavijo, se uporabijo ribe, ki jih pobere samček na lovu.

Proces hranjenja mladiča Osprey pomeni, da ptica lepo loči ribe ali del, ki ga prinaša moški med piščance. Da bi to storila, ji raztrga trup z ostrimi kremplji in kljunom. Za segrevanje potomcev, ko se temperatura zraka zniža, samica uporablja lastno perje, s tem pa skrbno zavija piščance in jih ogreje s toplino njenega telesa.

Že po 6-7 tednih se osprey piščanci začnejo samostojno prehranjevati, opazovati starše, ki iščejo plen. Z začetkom jeseni so potomci Ospreyja pripravljeni na beg in začetek samostojnega življenja.

Video: Osprey (Pandion haliaetus)

Oglejte si video: SCP-096 The Shy Guy. Euclid class. Humanoid Cognitohazard SCP (April 2020).