Afriški nojev - opis, habitat, zanimiva dejstva

Danes je noj največja vrsta ptic med vsemi, ki živijo na planetu. Zrastejo do višine 2,5 m, odrasli pa lahko tehtajo približno 180 kg. Pretežno se prehranjujejo z vegetacijo, včasih pa lahko jedo tudi žuželke in majhne nevretenčarje. Od časa do časa lahko ta ptica pogoltne celo neužiten predmet. To je lahko kos blaga, peska ali katerega koli železa. Takšni izdelki pomagajo prebaviti hrano.

Videz

Te ptice imajo zelo velike oči z trepalnicami, ki preprečujejo vstop peska in prahu. Njihovo telo ima ovalno obliko. Njihovo perje je zelo mehko. Nestlings imajo perje temnejši odtenek, in sčasoma razsvetlijo. Njihove noge so tudi zelo velike. Ta del telesa je preprosto ponos ptice in lahko opravlja zaščitno funkcijo. Njihovi udi so dolgi in močni. Na vsaki nogi sta samo 2 prsta. Večja dolžina in moč nog omogoča, da se ptica skrije pred nevarnostjo. Če je potrebno, lahko noj teče zelo hitro - do 70 km / h.

Njihov vrat je tudi zelo dolg. To omogoča, da ptica pridobi listje z dreves in vidi možno nevarnost. Njihova krila so tudi zelo močna in dobro razvita, vendar zaradi ogromne teže ne morejo leteti.

Noj uporablja krila med sezono parjenja, da bi pritegnil par. Izvajajo parni ples, ki je podoben plesu. En sam moški ima lahko več partnerjev, toda med njimi bo izbral enega, ki bo pomagal pri potomcih.

Celotno telo ptic je enakomerno prekrito z mehkim peresom. Perje se ne medsebojno prepletajo, kar odlikuje noj od drugih ptic. Njihove prsne mišice niso zelo razvite. V prsnem košu ni kobilice. Torej, njihove prsi niso konveksne, ampak ravne. Razpon kril lahko doseže do 2 m, ne morejo leteti niti zato, ker nimajo kljucnic in so njihove mišice prešibke. Toda na splošno so kosti noja močne. Nimajo golše. Druga razlika od drugih ptic je, da se njihove fekalne mase in urin ločeno ločita.

Vrste

Загрузка...

Ta vrsta pripada družini noja. Pred tem je bilo 5 vrst teh ptic. Ena izmed njih je sirska, za katero velja, da je izginila od leta 1966. Ostalo so različne barve. Poleg skupnega noja obstajajo tudi vrste, kot so južna, Masai in Somalija.

Habitat

Habitat teh ptic je na afriški celini. Živijo južno in severno od ekvatorja. Pogosto lahko te ptice živijo skupaj z drugimi predstavniki afriške favne. Sosedje so antilepe ali zebre. Te živali zdravijo ptico mirno in lahko celo umaknejo dobro mesto, kjer lahko najdete več hrane.

Zaradi dobrega sluha in vida ter velike nadmorske višine je sovražnik zelo težko priti do ptice nepričakovano. Noj, preden druge živali opazijo grožnjo. Vendar pa takoj opozori druge živali, ki so v bližini. Predatorja vnaprej vidi, ko še nekaj kilometrov še ni dosegel potencialnih žrtev. Takoj, ko noj vidi nevarnost, takoj kriči, nato pa pobegne.

Lastnosti


Kot že omenjeno, ne morejo leteti. To preprosto ne morejo storiti zaradi posebnosti strukture svojega telesa, kot tudi velike mase. Toda tečejo še hitreje kot konj. Piščanci, ki so se rodili pred mesecem dni, lahko že tečejo s hitrostjo okoli 50 km / h. Vendar jih ne razlikuje le od drugih ptic. Niči se razlikujejo tudi po tem, da so na nogah le 2 prsti. Eden od prstov je pohoten. Ta funkcija omogoča udobno hojo in vožnjo. Na palcu je velika krempljica, zaradi katere noga spominja na kameno kopito. Če prevedemo ime te vrste v rusko, bomo dobili ime "vrabac-kamela".

Vzreja

Загрузка...

Druga značilnost vrste je velikost jajc, ki so v primerjavi s katerim koli drugim največje po teži in velikosti. Po teži je primerljiva z 24 piščančjimi jajci. Če vzamemo razmerje velikosti jajca in same ptice, bo to nekoliko manj kot, na primer, pri piščancih.

Med samicami, ki jih moški oplodi, je ena dominantna. Ukvarja se z inkubacijo. V tem primeru se moški ukvarja z razporeditvijo gnezda. Preostale samice položijo jajca v to gnezdo. V središču so jajca dominantne ženske. To je še en privilegij. Ves dan je inkubirala. In ponoči ga zamenja vodja.

Noj

Proces inkubacije traja relativno dolgo - približno 40 dni. Vsak piščanec, ki se je pravkar pojavil, tehta vsaj 1 kg. Ampak hitro rastejo. Po 2 mesecih so pokriti z perjem. Ostusiti hitro rastejo in kmalu lahko tečejo tako hitro kot odrasli. Starši skrbijo zanje dolgo časa - lahko traja do 2 leti. Potem mladi noji zapustijo gnezdo in ustvarijo svojo družino.

Niči nikoli ne zapustijo piščancev. Če več družin živi v istem kraju, lahko celo poskušajo vzeti skrbništvo nad drugimi. Zato lahko v Afriki srečate družino nojev, ki jo sestavlja veliko število piščancev. Morda je celo okoli 300.

Lov in vzreja

Te ptice so ves čas intenzivno iztrebljene. Nadaljuje se v naših dneh. Vrednost za lovca je ptičje perje. Uporabljajo se za notranjo opremo, različne originalne kostume. Pogosto je perje te ptice element obleke, ki jo je razvil oblikovalec. Poleg tega imajo tanko in mehko kožo. Vendar pa ima veliko moč. Danes naredite njeno opremo, pa tudi oblačila.

Vrednost je tudi nojsko meso, ki ima odličen okus. Okusi tudi najbolj prefinjene sladokusce. Ta jajca se tudi zaužijejo kot hrana. So velike in bogate s hranili.

Ti razlogi prisilijo osebo, da vedno znova išče lov na noja. Aktivno iztrebljanje je privedlo do tega, da je namesto 5 vrst ptic ostalo le še 4. Vendar danes veliko ljudi vedno bolj razmišlja o naravi. Zato so zelo razširjene farmi nojev. Tu se ptice vzrejajo posebej, da dobijo dragoceno meso, perje in jajca. To je bila odlična ideja za prvotno poslovanje. Poleg tega, zaradi teh kmetij, noji, ki živijo v naravi, so manj uničeni.

Ti ratiti lahko živijo v različnih pogojih. Zato jih gojijo podjetni podjetniki, ne samo v Afriki, ampak tudi v zemljepisnih širinah z zmernim podnebjem. Poleg tega obstaja veliko živalskih vrtov in rezerv z noji. Vse to nakazuje, da izginotje ptic ni ogroženo.

Zanimiva dejstva

Загрузка...

  1. Radejo v prahu. Ta postopek jih varuje pred paraziti, kot tudi preprečuje preplavljanje kril. Takšna kopel lahko vzame celotno čredo naenkrat.
  2. Ker imajo zelo velike močne noge, jih noji uporabljajo za samoobrambo. Z enim uspešnim udarcem takšne noge lahko ptica ubije celo leva.
  3. Njihove oči so največje, ne le med vsemi pticami, ampak med vsemi najetimi živalmi. Zanimivo je, da so njihovi možgani manjši.
  4. Ko vodja vidi, da se plenilec približuje družini, takoj poroča o neposredni nevarnosti. Hkrati pa naredi zvok kot režeči lev.
  5. S pomanjkanjem sveže vode lahko pijejo in solijo. Toda najboljša možnost je še vedno sveža voda.
  6. Jajčna lupina je zelo vzdržljiva. Prebivalci afriških plemen so ga uporabljali kot posodo za shranjevanje vode. In ko je prišla v države Evrope, je služila kot osnova za izdelavo skodelic in drugih izdelkov.
  7. So zelo skrbni starši in ščitijo noje pred plenilci. V primeru nevarnosti se odrasla oseba pretvarja, da je poškodovana, da bi lahko, če je le mogoče, vzela plenilca. In potem hitro pobegne od njega. V tem času druge ptice varujejo piščance.
  8. Živijo v veliki družini. Da bi se zaščitili pred sovražnikom, je več ljudi izmenično v službi ponoči.
  9. Obstaja splošno razširjeno prepričanje, da bodo zakopali svoje glave v pesek v nevarnosti. Ampak ni. Lahko se samo pretvarjajo, da so mrtvi. Ko ležijo na tleh, se trup z razdalje lahko dobro vidi, glava ptice pa ni vidna. Zato vse izgleda, kot da na površini ni glave.

Video: Afriški noj (Struthio camelus)

Загрузка...

Priljubljene Kategorije

Загрузка...